Recenze | Na hraně zítřka restartuje život i sci-fi žánr

Tom Cruise a Emily Blunt přichází ve filmu Douga Limana spravit divákům chuť a dokázat jim, že sci-fi žánr má stále co nabídnout. Dobrá žánrovka tu nebyla poměrně dlouho. Nejkřiklavější průšvih máme všichni ještě v živé paměti. Prometheus Ridleyho Scotta patřil asi k největším zklamáním poslední doby a někteří fanoušci science fiction zlámali nad hollywoodskou produkcí tohoto žánru definitivně hůl. Příjemné překvapení má na svědomí Doug Liman, který odstartoval známou sérii s agentem Bournem.

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros)

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros)

Zemi napadla mimozemská rasa, jejíž způsob boje je velmi sofistikovaný. Učí se z chyb lidstva a přizpůsobuje tomu další taktiku. Tom Cruise tu hraje majora Willa Cage, vojenského mluvčího, který po vypuknutí války s „mimiky“ ukončil svou kariéru v reklamě. Nikdy nestál v bojové linii a nedovede si to ani představit. Když ho jeden z generálů vysílá na bojiště, aby zaznamenal hrdinské činy vojáků v první linii, odmítne poslechnout rozkaz. Nechce se mu do boje, nesnáší krev a prostě a jednoduše – je zbabělec. Generál ho nechá zatknout a vyšle ho na bojiště ne jako vojenského mluvčího, ale jako obyčejného vojína.

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros.)

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros.)

Nezbyde mu nic jiného, než se stát součástí výsadku. Bez zkušeností, bez výcviku. Je to nevyhnutelné, Cage na bojišti umírá. Ne však naposled. V bitevní vřavě se ocitá znovu a znovu, po boku nezdolné Rity v podání Emily Blunt. Ta jediná ví, co způsobilo mimořádnou Willovu schopnost žít znovu a znovu a vše opakovat. Má to ale jednu výhodu. Will si pamatuje, co se ve stále opakující smyčce odehrálo a další pokus o přežití tomu může přizpůsobit. Totéž ale umí i druhá, nepřátelská strana…

předobjednat

Cruise je pan herec, což dokládá i v roli, která není příliš „hero“, respektive ze začátku vůbec. V případě Cruise se dá říct, že jde proti všemu, co dosud na poli akčních filmů ztvárnil. O to sympatičtější je fakt, že do toho bez rozmyslu šel. Emily Blunt působí v drsné roli neohrožené hrdinky naprosto přirozeně a dokazuje svoji jednoznačně největší všestrannost v poli současných hollywoodských hereček. Mezi oběma hrdiny funguje bezvadná chemie a naprostá přirozenost.

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros.)

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros.)

Musím samozřejmě pochválit vizuál, kameru a hudbu. Ale to jsou věci, které pořádnému blocbusteru vytvářejí nosný standard. Co už ale standardní není je dobrý nápad. Ten pochází od Hiroshiho Sakurazaky, podle jehož románu vznikl scénář. A ten téměř bezchybný je.

Na hraně zítřka (foto: WB)

Na hraně zítřka (foto: WB)

Nejdůležitější je pochopitelnost, polopatické, ale chytré motivy. Škarohlídi by jistě i zde našly bezpočet momentů, které nejsou úplně košer, ale čert to vem. Stále se opakující scény se liší v drobných a zábavných detailech, které často svou originalitou a smyslem pro humor překvapí.

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros.)

Na hraně zítřka (foto: Warner Bros.)

Doug Liman natočil jednu z nejlepších žánrovek posledních let. Soustředil se na výsledek a vytvořil funkční celek. Přemýšlel. Nevyrobil prvoplánový produkt, který bude za pár měsíců zapomenut. Až překvapivě konzistentní, funkční, vtipný a vizuálně ohromující film. Obsah tentokrát vítězí nad formou. Za to děkujeme.
[usr 9]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Warner Bros. CZ © 2014
© 2013 Warner Bros. Ent. All Rights Reserved


Na hraně zítřka Edge of Tomorrow Akční / Sci-Fi USA, 2014, 114 min
Premiéra: 5. června 2014 (Warner Bros CZ)
Režie: Doug Liman
Předloha: Hiroši Sakurazaka
Scénář: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton, Jeremy Piven, Lara Pulver, Charlotte Riley, Jonas Armstrong, Marianne Jean-Baptiste, Kick Gurry, Dragomir Mrsic, Lee Asquith-Coe, Madeleine Mantock, Tony Way

Plakát Na hraně zítřka

Plakát Na hraně zítřka

  1. […] Recenze | Na hraně zítřka restartuje život i sci-fi žánr […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.