Filmové premiéry od 17. července

Úsvit planety opic vyniká skvělou režií, emocemi i dobrým scénářem. Totéž se dá říct i o dokumentu Magický hlas rebelky o zpěvačce Martě Kubišové. Polské drama Ida zaujalo diváky na mnoha filmových festivalech. Máme tu i jeden český debut Zejtra napořád a pokračování animáku Letadla 2: Hasiči a záchranáři.

Úsvit planety opic (USA, 2014)

Usvit_planety_opic_plakat

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země.

Recenze zde

Úsvit planety opicicon_csfd
Dawn of the Planet of the Apes
Sci-Fi / Akční / Drama / Thriller
USA, 2014, 130 min

Režie: Matt Reeves
Předloha: Pierre Boulle (kniha)
Scénář: Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver
Kamera: Michael Seresin
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Gary Oldman, Toby Kebbell, Judy Greer, Keri Russell, Andy Serkis, Kodi Smit-McPhee, Jason Clarke, Kirk Acevedo, Keir O’Donnell, Enrique Murciano, Larramie Doc Shaw, Karin Konoval, Steven Wiig, Michelle DeVito, Lucky Johnson, Matthew James, Nick Thurston, Jon Eyez, Kevin Rankin

Magický hlas rebelky (Česko, 2014)

Magický hlas rebelky poster

Martě Kubišové, sedmadvacetileté pěvecké hvězdě populární hudby šedesátých let, byla komunistickou mocí po ruské vojenské okupaci Československa v roce 1968 ukončena slibná pěvecká kariéra. Důvodem byla pravděpodobně její píseň Modlitba pro Martu, která se stala protestsongem okupované země. Marta, trojnásobná Zlatá slavice a sexy symbol té doby, se živila lepením pytlíků. Stres, vyvolaný dramatickou změnou života a normalizační beznadějí vyústil v porod mrtvého dítěte provázený klinickou smrtí. Prvním manželem Marty byl režisér Jan Němec, který se v roce 1974 vystěhoval do Ameriky. Svůj osud nesla bez reptání, odmítla namlouvání normalizačního režimu, a po druhém sňatku s režisérem Janem Moravcem se odstěhovala na vesnici, kde podepsala manifest Charta 77. Jako mluvčí Charty se stala terčem výslechů a šikanování Státní bezpečnosti. Největší životní výhrou Marty bylo narození dcery Kateřiny v roce 1979. Martin osobní život se prolínal s politickou tragédií tohoto národa. Po dvacetiletém vynuceném mlčení zažila Marta během revoluce v roce 1989 comeback, který by jí záviděla kdejaká světová hvězda. Její Modlitbě naslouchalo plné Václavské náměstí. Marta se stala jedním ze symbolů odporu proti komunistickému totalitnímu režimu, a to „jenom” tím, že pravda pro ni byla důležitější než pohodlná kariéra. Film mapuje Martino pěvecké umění v první i druhé kariéře, její osobní a disidentský život i prostřednictvím filmových archivů.

Recenze zde

Magický hlas rebelkyicon_csfd
Dokumentární
Česko, 2014, 90 min

Režie: Olga Sommerová
Scénář: Olga Sommerová
Kamera: Olga Špátová
Hudba: Aleš Březina
Hrají: Marta Kubišová, Dana Němcová, Pavel Kohout, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Aneta Langerová, Václav Neckář

Ida (Polsko, Dánsko, 2013)

Ida poster

Než se osmnáctiletá novicka Anna stane jeptiškou, musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu, o jejíž existenci neměla dosud ani tušení. Ukazuje se, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a soudkyně, která v 50. letech posílala na smrt kněze a další odpůrce režimu. Nečekané setkání nasměruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajemství, svého židovského původu a svého pravého jména, Ida. Cynická, životem protřelá, avšak vlastním svědomím stíhaná Wanda je v mnohém pravým protikladem Idy, která během společného pátrání poprvé zakouší pokušení vnějšího světa: jazzovou hudbu, svobodu a možnost zamilovat se. Britský režisér polského původu, dvojnásobný držitel ceny BAFTA Paweł Pawlikowski, se s Idou vrací do země svého dětství. Originální a poetický příběh hledání vlastní identity je moderní poctou klasické kinematografii 60. let.

Recenze zde

Idaicon_csfd
Drama
Polsko / Dánsko, 2013, 80 min

Režie: Paweł Pawlikowski
Scénář: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
Kamera: Ryszard Lenczewski, Lukasz Zal
Hudba: Kristian Eidnes Andersen
Hrají: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Jerzy Trela, Mariusz Jakus, Adam Szyszkowski, Arturo Janusiak, Halina Skoczynska, Anna Grzeszczak

Zejtra napořád (Česko, 2014)

Zejtra naporad poster

Každou noc miliony lidí usínají s tím, že změní svůj život a že zítra udělají něco konečně jinak. Petr Kraus je jedním z toho miliónu. Cestuje za prací do Číny, kde zařizuje výrobu zboží pro své zákazníky. Získá zakázku od člověka, který mu není úplně sympatický, ale přesto se pustí s vidinou zajímavého výdělku do práce. Mezitím si na dálku před návratem domů domluví několik schůzek naslepo a věří, že možná potká někoho, kdo mu změní život. V Česku zjistí, že zkazil celou zakázku a má jen několik dní na to, aby věci uvedl do pořádku. Svých schůzek naslepo se ale nevzdává i přesto, že to jeho nejlepší kamarádka Tereza nevidí ráda. Petr vyráží na cestu napříč republikou, aby objevil nové přátele a přitom zjistil, že se neobejde bez těch, kteří jsou mu nablízku odjakživa. Na cestu, která mu možná změní život a kde si uvědomí, že před problémy nemůže utíkat věčně, protože ty si jej vždy nakonec najdou. A protože všechny důležité věci jsou v našich snech, je možné, že se splní i ten Petrův. Zejtra napořád je film o nás všech. O našich snech, o změnách v životě, které chceme udělat, ale často se jich bojíme. Film o přátelství a setkáních, která nelze čekat. Film o svobodě a touze cestovat a přitom vědět, že se máme kam vrátit.

Recenzi připravujeme – k dispozici v neděli 

Zejtra napořádicon_csfd
All My Tomorrows
Komedie / Romantický / Road movie
Česko / Slovensko, 2014, 98 min

Režie: Rudolf Havlík
Scénář: Rudolf Havlík
Kamera: Václav Tlapák
Hudba: Ondřej Konvička, Jonny Anděl
Hrají: Pavel Batěk, Vica Kerekes, Filip Blažek, Jiří Lábus, Klára Issová, Jan Přeučil, Michal Kavalčík, Ladislav Županič, Anna Kulovaná, Petr Batěk, Karel Zima, Radek Zima, Matěj Nechvátal, Tomáš Turek

Letadla 2: Hasiči a záchranáři (USA, 2014)

PFRS2_003C_G_CZE-CZ_594x841.indd

Když se světově proslulý letecký závodník Prášek dozví, že má poškozený motor a už možná nikdy nebude moci závodit, je nucen zařadit jiný rychlostní stupeň a vrhá se do světa vzdušného boje s požáry. Prášek spojí své síly se záchranářským a hasičským veteránem, vrtulníkem Strážcem Břitvou, a s jeho odvážným týmem, jehož členy jsou mimo jiné odvážná hasička Kapka, nákladní vrtulník Větrník, bývalý vojenský dopravní letoun Cabbie či veselá parta neohrožených terénních vozítek, která si říkají Kouřoví skokani. Společně se tento nebojácný tým pouští do boje s rozsáhlým lesním požárem a Prášek zjišťuje, co je třeba k tomu, aby se z vás stal skutečný hrdina.

Letadla 2: Hasiči a záchranářiicon_csfd
Planes: Fire and Rescue
Animovaný / Komedie / Dobrodružný / Rodinný
USA, 2014, 84 min

Režie: Roberts Gannaway
Scénář: Jeffrey M. Howard
Hudba: Mark Mancina
Hrají v českém znění: Kryštof Hádek – Prášek Skočdopole, Jaromír Meduna – Střážce Břitva, Hana Vágnerová – Kapka, Martin Stránský – Mára, Otakar Brousek ml.-Cad, Miloš Hlavica – Mayday, Zdeněk Maryška – Větrník, Tomáš Racek – Chug, Martina Šťastná – Dottie, Petr Pelzer – Skipper, Zdeněk Paluzga – Bandaska, Ondřej Lážnovský – Sparky, ad.