MFF KV | 10 důvodů proč letos vyrazit do Varů

Ode dneška se téměř veškerý kulturní a společenský život stěhuje na západ Čech. Začíná 49. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Předjubilejní ročník nabízí opravdu velkou porci lákadel, kvůli kterým se vyplatí do tohoto lázeňského letoviska vyrazit. Sestavili jsme pro vás desítku důvodů k návštěvě letošního ročníku.

Vary2014clanek

1. Filmy, filmy, filmy

Velký sál hotelu Thermal (foto: KVIFF)

Velký sál hotelu Thermal (foto: KVIFF)

To je samozřejmě to nejdůležitější, i když to mnozí škarohlídi rádi zpochybňují. Faktem je, že do Varů ráda vyráží naše společenská smetánka a ne vždy je cílem její návštěvy film či pracovní povinnosti. Každopádně letos se opět programovému týmu kolem Jiřího Bartošky, Karla Ocha, Kryštofa Muchy a Evy Zaoralové podařilo sestavit program hodný prestižního áčkového festivalu. Namátkou 25 snímků z Cannes včetně vítězných snímků. Dále výběr z tvorby Anonymous Content. Velké množství reprezentativních titulů z východních zemí. Letos se širokou účastí pyšní i domácí kinematografie. Je nutné to zmínit, protože to rozhodně nebývá pravidlem. Dva české filmy se dokonce objevují i v Hlavní soutěži (Fair Play, Díra u Hanušovic). Výběr je obrovský, informace v kompletním programu na webu festivalu.

2. Atmosféra a diváci

Diváci ve včerejší frontě na lístky (foto: KVIFF)

Diváci ve včerejší frontě na lístky (foto: KVIFF)

Pod vedením Jiřího Bartošky získával festival během let na vážnosti a prestiži. To ale neznamená, že se z Varů vytratila původní atmosféra z počátku devadesátých let. I když se MFF KV zařadil po bok významných světových festivalových akcí, stále myslí na diváky a návštěvníky. Cannes a částečně i Berlinale tento přístup částečně ztratili. I proto jsou světové celebrity z návštěvy tohoto lázeňského města pokaždé tak nadšení. Většinou se shodují na jednom – Ve Varech jde o film a diváky. A to je určitě dobrá zpráva.

3. Světové i domácí osobnosti (Celebrity)

Jude Law ve Varech (2010)

Jude Law ve Varech (2010)

Pokud zrovna milujete Mela Gibsona nebo Fanny Ardantovou, zřejmě do Varů vyrazíte. Potkat tu ale můžete spoustu zajímavých osobností i v běžném styku. Na ulici, projekcích i festivalových akcích. Lovci autogramů a fotek pravidelně zkouší štěstí na červeném koberci před hotelem Pupp nebo tiskovým sálem pro novináře v Thermalu. Celebrity se od sebe liší “kus od kusu”. Jedni jsou schopni vyrazit mezi lidi na koloběžce, druzí vylezou z hotelového pokoje pouze na domluvené oficiální akce. Vary ale pohodové osobnosti přitahují, takže spíš platí první pravidlo.

4. Večírky a partneři festivalu

RWE akce s vozíčkáři (2009)

RWE akce s vozíčkáři (2009)

Každoročně se ve Varech rády prezentují různé značky a firmy, jež jsou většinou partnery festivalu. Mnohdy jsou jejich akce zajímavé, jindy za moc nestojí. Pokud se projdete po kolonádě, můžete navštívit několik stánků s prezentací či speciálním programem pro návštěvníky.
Další kapitolou festivalového koloritu jsou večírky. Každý den se jich koná několik a je potřeba vybírat správně. Pokud patříte mezi ty šťastnější, vybírat máte z čeho. Třeba pak budete přímými svědky jedné z mnoha kauz, kterými nás budou bulvární kolegové zásobovat až do konce festivalu.

5. Doprovodný program, Industry akce a projekty

Plakát k představení Dolls

Plakát k představení Dolls

I letos připravil festival několik dalších kulturních akcí (koncerty, výstavy, performance), které s filmem souvisí úzce, vzdáleně nebo vůbec. Bezkonkurenční je asi letos nabídka vidět představení proslulého cirku La Putyka. Představení Dolls se bude hrát celkem čtyřikrát a vstupenka stojí pouhých 190 Kč. My si to určitě ujít nenecháme, obzvlášť po letošním zážitku z Anifilmu, kde La Putyka festival otevírala i uzavírala. Byli prostě úchvatní.

Jste-li filmoví profesionálové nebo novináři, jistě do Varů míříte na zajímavé industry akce, panely, diskuze a prezentace rozpracovaných projektů. Na některé z nich může dorazit i běžná veřejnost.

 

6. Město

Ať už jsou Karlovy Vary “ruským” nebo českým městem, stále zůstávají krásné. Mají neopakovatelnou atmosféru, kterou žádné jiné české město nenabízí. Ne náhodou je festival právě zde. Kolonáda, palmy, říčka Teplá a zdá se že letos i tropické počasí dělá z Varů takové malé české Cannes.

7. Dům České televize a internet kavárna HBO

Dům ČT ve Varech

Dům ČT ve Varech

Dvě nejvýznamnější české filmové a televizní produkce si Karlovy Vary přirozeně vybírají jako svou výkladní skříň. Na Divadelním náměstí stojí opět Dům České televize, který nabízí setkání s tvůrci televizních seriálů a koprodukčních filmů. Kromě toho připravila ČT několik koncertů a akcí pro nejmenší. V Thermalu bude letos HBO internetová kavárna s nejvýznamnější rekvizitou slavného seriálu Hra o trůny. Ano, i vy můžete zasednout na Železný trůn a udělat si pěknou fotku. Zároveň můžete zmapovat online platformu HBO GO, jedné z nejrespektovanějších televizních společností na světě.

9. Slavnostní zahájení / zakončení

Slavnostní zahájení 2012

Slavnostní zahájení 2012

Pokud máte štěstí a jste mezi hosty slavnostního zahájení, můžete si kromě společenské události v tradiční režii bratří Cabanů užít i Marka Ebena, Mela Gibsona nebo Michaela Pitta včetně projekce úvodního filmu I origins.
Na úvodním večeru si navíc Gibson převezme Křišťálový globus.
Slavnostní zakončení skýtá letos úplnou novinku. Kromě tradičního přímého přenosu ČT se bude večer přenášet do několika vybraných kin v celé republice a to včetně závěrečného snímku festivalu.

10. Překvapení

V uplynulých ročnících se pravidelně v průběhu festivalu objevoval další, veřejností neočekávaný hvězdný host. Třeba nás produkce festivalu překvapí i tentokrát. A pokud ne, třeba si zajistíte nějaké příjemné překvapení či hezký zážitek sami, jako návštěvníci 49. ročníku.

Už jen pár hodin zbývá do slavnostního zahájení. Celý festival budeme podrobně denně mapovat. Najdete tu vše podstatné.

AC, totalfilm.cz
foto: archiv, Film Servis Karlovy Vary