Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

MFF KV | Jsou věci divné a nevysvětlitelné – milá komedie s fantazií

Na karlovarském festivalu byl ve světové premiéře dnes uveden debut maďarského režiséra Gábora Reisze s názvem Jsou věci divné a nevysvětlitelné. Jedná se o svěží, ryze autorskou komedii, která je evidentně výsledkem práce sehrané skupinky lidí.

Banner_KV_hlavní strana2

Dnešní premiéra měla jednu zvláštnost – maďarská delegace, která přijela s tímto filmem, byla vůbec nejpočetnější na celém festivalu. Čítala 17 členů štábu a jak poznamenala slečna uvaděčka, nebylo to všechno – i mezi publikem sedělo mnoho dalších přátel a příbuzných hlavních tvůrců. Mladý režisér Reisze, který se do širšího povědomí diváků dostal již dříve svými krátkými filmy, byl při úvodu sice značně nervózní, film ale uvedl s úsměvem a není se čemu divit. Vážně se mu povedl.

Delegace k filmu Jsou věci divné a nevysvětlitelné (foto: Zikmund Bartoníček, totalfilm.cz)

Delegace k filmu Jsou věci divné a nevysvětlitelné (foto: Zikmund Bartoníček, totalfilm.cz)

Tato milá komedie vypráví příběh skoro třicetiletého Árona, který po rozchodu s přítelkyní moc neví co se sebou. Rodiče mu stále mluví do života, nemá práci a je trochu mimoň. Ač normálně nepije, jednoho večera se opije s kamarády a když se ráno probudí, zjišťuje, že si v noci koupil letenku do Lisabonu. Po zbytek filmu pak sledujeme, jak tuto situaci řeší a co vše z této opilé chyby – nebo příležitosti –vyplývá.

Na snímku je patrné, že si členové štábu natáčení užili a že se režisér nebránil své fantazii. Jak už to tak bývá, když člověka jeho práce baví, na výsledku se to zákonitě musí projevit, proto ze sálu odcházeli všichni se širokými úsměvy a výborně naladěni.

Jsou věci divné a nevysvětlitelné

Jsou věci divné a nevysvětlitelné

Ve filmu je několik skvělých nereálných momentů, které krásně doplňují celé jeho vyznění – například když se Áron vrací z onoho večírku a v hlavě má stále svou bývalou přítelkyni. V tu chvíli se totiž ona slečna objeví za ním a následuje ho. Není tam ale jednou, postupně přibývá a nakonec je hlavní hrdina stíhán asi deseti klony své bývalé přítelkyně. Zároveň jsou ale tyto momenty natočeny civilně, bez přehnaných efektů a z řady ostatních, běžnějších scén, nevyčnívají.

Jsou věci divné a nevysvětlitelné

Jsou věci divné a nevysvětlitelné

Co se týče samotného příběhu, není ničím speciální a svým dějem příliš nepřekvapí, i tak se ale divák během sledování ani chvilku nenudí. Příběh je nabitý malými gagy, které nenásilně rozesmívají, zároveň se ale svým humorem nevnucují. Konec snímku je možná lehce nedokončený, to ale lze debutujícímu režisérovi odpustit.

Za svůj výtvor se tak on ani zbytek jeho přátel/členů štábu opravdu stydět nemusí! A nadšený potlesk provázející nestandardně dlouhé titulky byl  zcela zasloužený.

Pokud si tedy chcete v momentálním karlovarském pošmournu zlepšit náladu, Jsou věci divné a nevysvětlitelné ideální volbou.

Další projekce zítra 11. 7. ve 13.30 – Lázně III.

připravila: Alžběta Kovandová, totalfilm.cz
foto: Zikmund Bartoníček, totalfilm.cz (1), Film Servis Karlovy Vary (2)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast