MFF KV | Recenze – Vzpomínky vryté do kamene

Další světová premiéra na karlovarském festivalu, tentokrát v iránsko-německé koprodukci. Vzpomínky vryté do kamene, snímek režiséra Shawkata Amin Korkia připomíná hrůznou genocidu Kurdů v Iráku v letech 1986-1989, činí tak ovšem s nečekanou lehkostí.

Banner_KV_hlavní strana2

Vzpomínky vryté do kamene

Vzpomínky vryté do kamene

Pozorujeme příběh kurdského režiséra Husseina, který chce natočit ve své vlasti – iráckém Kurdistánu – film. Rád by tím poukázal na hrůzy genocidy svého národa v osmdesátých letech. V průběhu natáčení se ale objevují nejrůznější překážky a potíže, které je nezbytné řešit, aby vůbec film mohl vzniknout.

Celý scénář je velmi dobře vystavěný. Postavy jednají logicky a jejich jednání a motivace k nim vedoucí jsou pochopitelné. Do soukromého života hlavních hrdinů – povětšinou členů štábu – nahlížíme jen velmi málo, zároveň ale scény, během kterých se tak děje, úplně stačí k nastínění jejich charakterů. Zároveň je evidentní, že pro většinu z nich natáčení neznamená jen práci, ale právě vyrovnání se s událostmi, které zažili a v mnoha případech je i ovlivnily do budoucna.

Vzpomínky vryté do kamene

Vzpomínky vryté do kamene

Pro evropského diváka je kromě samotného příběhu film zajisté přínosný i jako vhled do jiné kultury. Hlavní ženská postava nemůže jednat podle svého uvážení, ale bez výhrady jen tak, jak si to přeje její muž – v tomto případě její strýc, protože není vdaná a otce nemá. Zároveň hlavní slovo v rodině přísluší vždy nejstaršímu muži a ani dospělý syn nemá právo odporovat. Tyto rozdíly přinášejí mnoho zvratů, které divák neznalý tamější kultury nečeká a příjemně ho překvapí. Zároveň není třeba se obávat, že by neznalost problematiky kurdské genocidy nějak ovlivnila porozumění příběhu. Vše je pochopitelné ze samotného snímku. Příběh sleduje průběh jednoho natáčení a událostí minulých se dotýká zdánlivě okrajově – zároveň je to ale vlastně to jediné, co se zde řeší a chování hlavních postav je tím ovlivněno.

Vizuálně je snímek krásný. Kamera je působivá a kompozice záběrů promyšlená. Zároveň je zde klasický obraz kombinován se scénami, které natočily hlavní postavy během svého natáčení, kdy si divák naplno uvědomí, jak velký rozdíl je mezi reálným filmovým výsledkem a jeho vytvářením. Krom toho představa štábu natáčejícího štáb je sama o sobě zábavná.

Snímek Vzpomínky vryté do kamene pojednává o závažném tématu, ovšem velmi lehce a často i ironicky, připomíná tak co se dělo, zároveň se nezasekává na minulosti a rozvíjí i samostatný příběh. Neznalým divákům rozšíří obzory, znalejším dodá podrobnosti. Rozhodně ho tak lze doporučit.

Poslední projekce: sobota, 12. 7. – 12:30 – Thermal, kinosál B |  kód projekce: 951

připravila: Alžběta Kovandová, totalfilm.cz
foto: Film Servis Karlovy Vary