Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Jaká je Krobotova Díra u Hanušovic?

Karlovarskou premiéru má filmový režijní debut Miroslava Krobota za sebou. Ještě před recenzí vám prozradíme první dojmy z projekce filmu, který poodhaluje nejen background Miroslava Krobota, ale nabízí další otisk Dejvického divadla po sitcomu Čtvrtá hvězda.

Banner_KV_hlavní strana2

Díra u Hanušovic (foto: A-Company Czech)

Díra u Hanušovic (foto: A-Company Czech)

Díra u Hanušovic je syrově vyprávěný příběh s převážně statickou filmovou kamerou Jana Baseta Střítežského. Přesto vizuální stránka zaujme. Ukazuje nejen tuctovou zapomenutou vesnici na Jesenicku, ale pomáhá přenést na diváka pomalé plynutí času.
Příběh Maruny, Jaruny, jejich mámy, starosty, Laďy, jeho staré a Olina není vyprávěn nijak komplikovaně. Ve filmu se neřeší nic zásadního. Jde o sled scén, které spolu ale vzájemně souvisí a tvoří kompaktní celek.

Scénář napsal Krobot se svým spolužákem Lubomírem Smékalem. Pánům se podařilo napsat kvalitní text, který ač se slovy poměrně šetří, zůstává velmi sdělný. Vulgarity a nářečí hercům sedí. Nejkomičtější figurku ztvárnila zřejmě Simona Babčáková (Laďova stará). Krom Tatiany Vilhelmové a Lenky Krobotové zaujme především jejich matka (Johanna Tesařová). Dlouholetá televizní i filmová herečka konečně dostala větší roli a zvládla ji s velkou bravurou. Herecky má tento film neuvěřitelně hutnou nabídku velkých profesionálů.

Tisková konference k filmu Díra u Hanušovic (foto: totalfilm.cz)

Tisková konference k filmu Díra u Hanušovic (foto: totalfilm.cz)

„Myslím si, že to není primárně o vyděděncích. Postava Maruny se mi vyloženě líbí a nabíjí mě. Myslím si, že ten film není depka. Vychází z mých vlastních zkušeností. Spousta postav má svůj předobraz. Je to takový film o moci a bezmoci…“, prozradil Miroslav Krobot na tiskové konferenci po projekci.

Díra u Hanušovic (foto: A-Company)

Díra u Hanušovic (foto: A-Company)

Lehce unavený (není to na škodu) způsob vyprávění skvěle dokresluje náladu ve vesnici a pomáhá divákovi lépe poznat jednotlivé charaktery.
Díra u Hanušovic nabízí vesnici a osudy typických obyvatel bezejmenných končin. Hospoda, obecní úřad, kostel, hřbitov, les. Jako bonus je tu garáž a Mnichov. O něm se ale jen mluví slovy Lenky Krobotové: „Je to tam jiné, ale hezké…“

RECENZE V PREMIÉROVÉM TÝDNU

připravil: MS, totalfilm.cz
foto/video: A-Company Czech, 4press

dira-vizual

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast