První dojmy | Úsvit planety opic – chytrý a dojemný blockbuster

S Caesarem jsme se seznámili před třemi lety ve filmu Zrození planety opic. Lidoop se stal mimořádně inteligentním, díky pokusům s neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Po deseti letech se Caesar vrací. Už jako alfa samec smečky ukryté hluboko v lesích poblíž San Francisca. Lidstvo na konci prvního dílu zasáhla pandemie viru, který  část lidí vyhladil. Ti kteří přežili se snaží obnovit elektrickou energii pomocí vodní elektrárny, která se nachází v opičím teritoriu. Dochází tak k nechtěnému střetu obou stran a ke zjištění, že jak u lidí tak opic, jsou dobří i špatní jedinci.

Úsvit planety opic (foto: Cinemart)

Úsvit planety opic (foto: Cinemart)

Už předchozí Zrození planety opic znamenalo velké a příjemné překvapení. Další filmové události kolem výjimečného lidoopa zachovávají stejnou kvalitu a v mnohém ji převyšují. Film Matta Reevese přináší zajímavé novum (minimálně v žánru) – nikdo tu není padouch ani hrdina. A to je asi nejsilnější moment celého scénáře. Skvělá je hudba Michaela Giacchina i práce kamery Michaela Seresina.
Akční scény a masky jsou tradičně největší devizou opičích filmů.

Úsvit planety opic (foto: Cinemart)

Úsvit planety opic (foto: Cinemart)

Velká recenze ve středu

V Úsvitu planety opic ale nehrají technické záležitosti prim. Ocenit je třeba především fakt, že nejde o další hloupoučký letní blockbuster. Úsvit planety opic je film, který má sílu a hloubku. Ve své tragice nabízí překvapivě i naději a smíření.
Pokračování opičího hitu je emočně velmi silný film, který dává možnost vyniknout jak lidským tak zvířecím charakterům. Herecké partě vévodí Andy Serkis jako Caesar (když tento opičí “hero” promluví, jde z toho mráz po zádech) a je tu také Gary Oldman a Keri Russsell. Příjemným překvapením je Jason Clarke (Malcolm), který nezastupuje, ale významem připomíná Jamese Franca z prvního dílu.

Martin Staněk, totalfilm.cz
foto/video: Cinemart © 2014

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.