Jak vznikal Pohádkář s Herzigovou? Podívejte se na video

Nová česká filmová love story Pohádkář, která vstupuje do kin 6. listopadu poodhaluje zákulisí svého vzniku. V krátkém filmu o filmu se můžete podívat, jak se točila filmová verze úspěšného románu Barbary Nesvadbové s Jiřím Macháčkem, Evou Herzigovou, Aňou Geislerovou a Matějem Hádkem v hlavních rolích. Režie se ujal Vladimír Michálek.

Scénář dostal podobu takřka detektivního příběhu. Kapitán Rott pátrá po totožnosti těla nalezeného v řece. Díky tomu se dostává doprostřed příběhu muže, který si prostřednictvím lži budoval vlastní svět a díky tomu dokázal žít dva odlišné životy. Mára/Kamil se tak ocitá mezi dvěma ženami, z nichž ani jednu nedokáže opustit. Každá měla důvod ho milovat a obě měly důvod ho zabít.

Marek Epstein (foto: archiv)

Marek Epstein (foto: archiv)

„Shodli jsme se Vladimírem Michálkem, že dokud v příběhu nebudeme mít alespoň jednoho chlapa, kterému my jako autoři budeme rozumět, tak ho nebudeme schopni odvyprávět. Tak jsme tam implantovali chlapa, kterého dokážeme sledovat a zpětně jsme k němu z té knížky nabalili situace a emoce, které v ní byly dané od Báry Nesvadbové,“ dodává scenárista Marek Epstein k rozšíření dějové linky o postavu policisty.
„Pro mne je to vždycky skládanka, leporelo. Na začátku je scénář, z něj vychází charaktery a z nich obsazení. Po dohodě s producentkami tu byla výzva pokusit se naopak z lidí, kteří ve filmu hrají, vytvořit opravdové charaktery. Což na první pohled vypadalo velmi obtížně, ale zároveň mne to velmi lákalo“, říká režisér Vladimír Michálek.

„Pravda je, že se mně velmi líbilo, že mne Vladimír Michálek oslovil, ale pravda taky je, že kombinace Epstein, Nesvadbová, Michálek, Macháček, Herzigová, Geislerová – říkala jsem si, co tohle jako bude za věc?“ přiznává se Aňa Geislerová.
Pohádkář - Anna Geislerová (foto: Falcon)

Pohádkář – Anna Geislerová (foto: Falcon)

„Aňa Geislerová, Eva Herzigová a Anička Linhartová, která hraje moji dceru, jsou mé tři partnerky a s každou z nich a s každou úplně jinak jsme  vzájemně hledali vztah těch postav. A ta spolupráce byla pokaždé jiná. S Aňou se známe patnáct let, takže při nějakých intimních scénách zase není takový problém skočit do postele, protože jsme to už při jiných natáčeních několikrát prožili. S Evou jsme se neznali vůbec, takže bylo třeba se sejít a dát  si mantinely, v nichž se budeme pohybovat. Evu můžeme svým způsobem považovat za zahraniční herečku, která přijede a má víc času na zkoušky. Což je hodně důležité, protože tyto věci se nedají natočit na místě, k tomu je třeba dojít. A s Aničkou Linhartovou to bylo od prvního setkání naprosto rozkošný, “ říká Jiří Macháček.

JG, totalfilm.cz
zdroj: Z. Janáková, U. Donátová
foto/video: © Falcon 2014