Ostrava Kamera Oko vybere nejlepšího kameramana (soutěž o vstupenky)

V oficiálním výběru se o cenu pro nejlepšího kameramana utkají světové festivalové hity. Slavnostní zahájení se uskuteční ve zcela novém 4K kině Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice. Works in progress a prezentace představí, co se děje v českém filmu. Festival se rozšiřuje do Frýdku-Místku a Havířova, ozvěny opět přivezou vybrané lahůdky i do pražských kin. Přehlídka začíná v pátek 26. září a potrvá do čtvrtka 2. října.Šestý ročník Ostrava Kamera Oko se odehraje v šesti ostravských kinosálech, ale zavítá i do galerie a na čerstvý vzduch. Program nabídne přes padesát filmů všech délek a žánrů, od experimentální projekce z několika 8mm promítaček až po maraton kultovní sci-fi série X-Men.

Mapy ke hvězdám (foto: Cinemart)

Mapy ke hvězdám (foto: Cinemart)

Slavnostní zahájení festivalu proběhne v pátek 26. září v kině nově otevřeného Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice. OKO při té příležitosti návštěvníkům nabídne v české premiéře snímek kanadského režiséra Davida Cronenberga Mapy ke hvězdám, který je zároveň součástí hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr. Tento film vzbudil velký ohlas na Festivalu v Cannes, kde také přinesl zaslouženě cenu za hlavní ženský herecký výkon pro Julianne Moore. Kromě Moore se ve filmu objeví i další hollywoodské hvězdy jako Robert Pattinson, Mia Wasikowska nebo John Cusack.

Soutěž o vstupenky na slavnostní zahájení – pátek 26. 9. v 19.00 v Ostravě
soutěžit můžete do čtvrtečního večera 25. 9. do 22:00

ostrava_312“Jsme velmi rádi, že můžeme i letos našim divákům nabídnout nový zážitek, tentokrát z projekce v novém, moderním kině Světa techniky, které je vybaveno kvalitním 4K projektorem. Navíc se nám podařilo získat v předpremiéře film Mapy ke hvězdám, který natočil slavný kameraman Peter Suschitzky s režisérem Davidem Cronenbergem. Formální kvalitě projekce bude tedy odpovídat i její obsah,” řekla o připravovaném zahájení umělecká ředitelka festivalu Anna Kopecká.

Hlavní soutěžní sekce Oficiální výběr představí v české premiéře šest celovečerních filmů, jejichž nejen obrazové kvality bude posuzovat mezinárodní porota. Českou republiku v ní zastupuje dlouholetý spolupracovník režiséra Jana Němce, kameraman Jiří Maxa, kameraman Andrei Butica přijede do Ostravy jako zástupce rumunské nové vlny, z jeho práce je u nás asi nejznámější Pozice dítěte (vítěz loňského Berlinale) a Slovensko bude reprezentovat kameraman a režisér Milan Balog. Festival přivítá i řadu dalších hostů, mezi jinými režiséra a kameramana Karla Slacha, izraelského kameramana Yarona Scharfa nebo  zástupce nejmladší kameramanské generace, kteří do Ostravy přijedou představit snímky soutěžící v krátkometrážní soutěži.

připravil: JG, totalfilm.cz
zdroj: 2media