Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | O koních a lidech – velmi neobyčejný zážitek z úchvatného Islandu

Film, který na světových festivalech právem budí velkou pozornost. Příběhy několika svérázných místních lidí a jejich koní. Koně ve filmu Benedikta Erlingssona spíš dotvářejí jednotlivé solitérní příběhy. Nakolik je tenhle film komedií je otázka. Nečekejte žádnou třeskutou zábavu. Mísí se tu drama s černým humorem a romantikou. Ostatně přesně to definuje severský způsob života i myšlení. Island tu funguje jako dokonalá kulisa, nádherná příroda plná konejšivosti i drsnosti. To vše se odráží i v lidech, kteří se tu pospolu potkávají především na pohřbech či v kostele.

O koních a lidech

O koních a lidech

Solitérní epizody mají velkou oporu ve scénáři. Přesně vykonstruované situace, které dokáží bavit, děsit i působit jako společenská obžaloba. To vše ukrývají absurdní historky, které snímek nabízí. Přestože koně v tomto filmu zrovna neprožívají lehké a šťastné situace, důsledek lidské a koňské koexistence nabízí vlastně smířlivé vyústění. Je tu několik momentů, které si vyloženě říkalo o komentář, skrytý hlas, který nám všem prozradí, co si koně o těch trapných lidech vlastně myslí.

K ničemu takovému však scénárista nesklouzl a nechal na divákovi, aby si vytvořil vlastní názor, vlastní obrázek o lidech. Specifická islandská povaha v tom nehraje žádnou roli.
Epizodická vyprávění mají mnohdy pomalé tempo, ale o to víc gradují jejich finále. A ještě jedno upozornění: při natáčení nebylo žádnému koni ublíženo. Tahle věta bude pro milovníky ušlechtilých zvířat zásadní, protože několika jedincům se na plátně nedějí zrovna pěkné věci…

O koních a lidech

O koních a lidech

Na MFF KV bylo letos několik velmi nekompromisních snímků. O koních a lidech přes svou jednoznačnost a syrovost neprobouzí depresi. Z kina odejdete s úsměvem. Vizuálně i obsahově úchvatný film.
[usr 8]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Film Europe © 2014

O koních a lidech
Hross í oss
Komedie / Drama / Romantický
Island / Německo, 2013, 81 min
Premiéra: 4. září 2014 (Film Europe)

Režie: Benedikt Erlingsson
Scénář: Benedikt Erlingsson
Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson
Hudba: David Thor Jonsson
Hrají: Helgi Björnsson, Halldóra Geirharđsdóttir, Kristbjörg Kjeld, Ingvar Eggert Sigurðsson, Charlotte Bøving, Sigríður María Egilsdóttir, Maria Ellingsen

 

O konich a lidech (1)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast