Recenze | Zůstaň se mnou se utápí v patosu a podivné duchařině

Původních filmových scénářů valem ubývá a do kin se poslední dobou dere jedna adaptace knižního bestselleru za druhou. Více či méně se povede zachytit původní předlohu věrně. Často se od ní filmoví tvůrci odchylují. V případě Zůstaň se mnou se toho tolik neměnilo. A možná ke škodě věci, protože osobní monology hlavní hrdinky, coby “poloducha” znějí na plátně přeci jen dosti papírově. Ale popořádku.

Zůstaň se mnou

Zůstaň se mnou

Talentovaná sedmnáctiletá violoncelistka Mia (Chloë Grace Moretz) má pevně nalajnovaný život. Ačkoliv žije ve značně rozvolněné, rockerské rodině, sama má ráda vážnou hudbu a miluje hraní na svůj nástroj. Cílevědomostí, pílí a talentem směřuje ke kariéře virtuozky, když se jí do života připlete zpěvák rockové kapely Adam. Je to láska jako trám, která s Miiným klidným a netypickým teenagerovským životem pěkně zamává. Není to ale nic proti autonehodě, která v mžiku obrátí na ruby celý dívčin dosavadní život. Přichází o rodiče a bratra a sama zůstává v komatu. Jestli se z něj probudí neví Adam, nejbližší rodina, přátelé a ani sama Mia.

Soutěž o předlohu k filmu zde

Nápad v zárodku určitě nebyl špatný a v knížce funguje docela dobře, jak jsem se včera letmým začtením přesvědčil. Ale právě scény, kde Mia mimo svoje tělo, jako jakýsi “poloduch” putuje po celé nemocnici a pozoruje své blízké, zavání chvílemi až parodií. Především proto, že její duševní pochody jsou místy velmi volnou zkratkou a přiliš nedávají smysl. Nepomáhá tomu ani velký patos a důraz na rodinné hodnoty, které jsou tu prezentovány jako nějaké novum. Zavání to poučováním a mravokárstvím. Všichni přece víme, co je v životě důležité. Přesto nám scénář servíruje jednu poučku za druhou a to dost polopatickým způsobem.
Zůstaň se mnou

Zůstaň se mnou

Přitom ze zajímavého vztahu mezi Adamem a Miou šlo vytřískat mnohem víc filmových bodů. Celý jejich příběh i Miino rodinné zázemí poznáváme z četných flashbacků, které tvoří základ celého filmu. Scény v nemocnici vlastně celý dojem zbytečně srážejí. Dělají ze zajímavého teenagerovského dramatu rozplyzlý pokus o jakési zvláštní nadpřirozeno. Zcela to doráží známé světlo na konci tunelu, které párkrát prozáří celé plátno.
Zůstaň se mnou

Zůstaň se mnou

Je to pokus o dojemný, citlivý, místy i vtipný příběh dospívající studentky a její první lásky. Většinou to funguje. Zmíněné momenty z nemocnice ale dojem trhají na kusy a to v průběhu celého filmu. A to je problém. Na projekci byl slyšet smích na místech, kde s ním tvůrci zřejmě vůbec nepočítali.
[usr 5]
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Forum Film © 2014
 
Zůstaň se mnou
If I Stay
Drama
USA, 2014, 106 min
Premiéra: 18. 9. 2014 (Forum Film)Režie: R.J. Cutler
Předloha: Gayle Forman (kniha)
Scénář: Shauna Cross
Kamera: John de Borman
Hudba: Heitor Pereira
Hrají: Chloë Grace Moretz, Mireille Enos, Liana Liberato, Lauren Lee Smith, Jamie Blackley, Aisha Hinds, Joshua Leonard, Aliyah O´Brien, Chelah Horsdal, Gabrielle Rose, Stacy Keach
zustan se mnou
Novější článek
  1. […] Recenze | Zůstaň se mnou se utápí v patosu a podivné duchařině […]

    Reagovat na tento komentář
    • Dovolím si napsat takový jeden postřeh. Myslím, že zdaleka ne všichni dnes vědí, co je v životě nejdůležitější a proto mi nepřijde nepatřičné, že tam na pozadí celého filmu probíhá tato “osvěta”. Jsem již ve věku, kdy mám děti v prakticky stejné věkové kategorii jako jsou hlavní hrdinové, ale v dnešním “materiálně-konzumně-sociálně síťově” orientovaném světě mi toto “připomenutí” vůbec nepřijde od věci. A na závěr musím říct, že film mně přišel poměrně solidně tak nějak docela i citově lidsky pojatý, že jsem opravdu odcházel z kina po delší době spokojený…

      Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.