Ve středu začíná Film Music Prague – přijede i Patrick Doyle

Třetí ročník benefičního festivalu FILM MUSIC PRAGUE opět přinese spoustu hollywoodské filmové hudby, atraktivní hosty a znovu pomůže výzkumu rakoviny v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Tam putuje výtěžek všech částí programu (galakoncertů a projekcí). V minulých letech do Prahy zavítali oskaroví skladatelé Rachel Portman (Čokoláda), Jan Kaczmarek (Hledání Země-Nezemě), Nicholas Hooper (Harry Potter) nebo Ilan Eshkeri (Hvězdný prach). Letos organizátoři do Prahy přivezou Elliota Goldenthala (Frida, Interview s upírem) nebo Patricka Doyla (Harry Potter).

filmmusicprague

Asi nejpřitažlivější hvězdou letošního ročníku je právě skotský skladatel Patrick Doyle. Na svědomí má soundtracky k filmu Rozum a cit (1995), Hamlet (1996) či Gosford Park (2001). Za zmínku stojí také blockbustery jako Harry Potter a Ohnivý pohár (2005), Eragon (2006), Thor (2011), Zrození planety opic (2011) či hudba k animáku Rebelka (2013).

První z koncertů (24. 9. – 20:00, Rudolfinum), který je koncipován jako pocta Jerrymu Goldsmithovi a Elliotu Goldenthalovi nabídne například hudbu z filmu Vetřelec, Mumie, Základní instinkt, Gremlins, Interview s upírem, Titus nebo Vetřelec 3. To vše v podání Filharmoniků města Prahy, Kühnova smíšeného sboru, Boni pueri, Andrey Kalivodové (mezzosoprán), Christina Johnston (soprán)
Dirigují Nic Raine (UK) & Elliot Goldenthal (US).

Druhý koncert (26. 9. – 20:00, Rudolfinum) bude dirigovat James Sherman (UK). Diváci si vyslechnou hudbu z filmu Harry Potter a ohnivý pohár, Hamlet, Frankenstein, Rozum a cit, Zrození planety opic, Gosford Park, Jack Ryan: V utajení či Thor. Interpretovat budou Český národní symfonický orchestr, Kühnův smíšený sbor a sopranistka Markéta Mátlová.

Oba koncerty doplní ve čtvrtek 25. 9. projekce filmu (kino Atlas) s hudbou skladatele Jerryho Goldsmithe – fantasy Legenda (14:00), a také fantasy Harry Potter a ohnivý pohár (16:30) se soundtrackem Patricka Doylea. K vidění bude i oceňovaný snímek s hudbou skladatele Elliota Goldenthala – Interview s upírem (20:00).

zakoupit

připravil: MS, totalfilm.cz
zdroj: N. Bojčev, FMP

fmp poster