Další film o událostech pražského jara 1968 se natáčí v Rakousku

Minulý víkend začalo v Rakousku natáčení nového filmu Krycí jméno Holec. Film o událostech pražského jara 1968 vzniká na motivy povídky režiséra Jana Němce. Natáčení se po úvodních rakouských sekvencích přesune do Prahy, kde bude tuto neděli 5.10. natáčena velká akční scéna na Vinohradské třídě, připomínající dramatické události srpna 1968. Ve špionážním dramatu rakouského režiséra Franze Novotnyho hrají Kryštof Hádek, Vica Kerekes a Johannes Zeiler. Název filmu Krycí jméno Holec  vychází ze skutečnosti – pod tímto  jménem vedla StB složku Helmuta Zilka. Skutečný rozsah a forma Zilkovy spolupráce s tajnou policií nebyl nikdy spolehlivě objasněn a řada otázek zůstala nezodpovězena.

Krycí jméno Holec

Krycí jméno Holec

razitko_misto_ctFiktivní příběh se opírá o skutečné situace i reálné osoby.  Jedním z hlavních hrdinů je rakouský novinář Helmut Zilk (později, ředitel rakouské televizní stanice a známý starosta Vídně), který  počátkem roku 1968 začíná uskutečňovat do té doby nepředstavitelný projekt – živé vysílání rozhovorů z komunistického Československa pro rakouskou televizi. Hovory z Prahy přinášejí Zilkovi respekt a doširoka otevírají dveře k prestižnímu postu ředitele. Vzbuzují však také zájem československé Státní bezpečnosti,  pro niž  není velkým problémem Zilka díky jeho slabosti pro ženy a alkohol zavázat ke spolupráci. Při natáčení svého pořadu se Zilk seznámí s rebelujícím českým režisérem Janem Davidem a jeho krásnou přítelkyní, herečkou Evou.

Krycí jméno Holec

Krycí jméno Holec

Jan, tvrdohlavě oponující komunistickému režimu, věří v příchod změny. Také před ním se otevírá nadějná kariéra, když je jeho  – do té doby českými úřady cenzurovaný – film  přijat na festival v Cannes.  Mezi úspěšným novinářem a  vzdorovitým umělcem se rozhoří vášnivý souboj o srdce Evy, které každý nabízí budoucnost  po svém. Do milostného trojúhelníku však zasáhne srpnová okupace Prahy, při níž se Honzovi podaří natočit brutalitu a násilí okupantů. Film je třeba urychleně dostat k mezinárodní veřejnosti. Paradoxně jedinou cestu na Západ představuje právě Zilk. Lze však uvěřit člověku, jehož StB svírá jako v kleštích? Dokáže se Zilk vymknout tajné policii, která jej nutí kompromitující materiály zničit? Nebude mít nakonec dramatický útěk do Rakouska pro Honzu a Evu fatální následky? Bude mít jejich odvážný čin vůbec smysl? Situace se mění každým okamžikem a nikdo neví, komu může věřit!

Krycí jméno Holec

Krycí jméno Holec

Pod připravovanou novinkou jsou producentsky podepsáni Monika Kristlová ze společnosti Dawson Films a Alexander Glehr z rakouské produkce Novotny &Novotny Filmproduk.on GmbH.

Režie filmu se ujal rakouský filmař, producent  a režisér Franz Novotny. V hlavních rolích se kromě  Kryštofa Hádka, Vicy Kerekes a Johannese Zeilera objeví za českou stranu také David Novotný, Ondřej Brzobohatý, který se postará i o některé hudební motivy, Vilma Cibulková, Jiří Vyorálek a další.

Koproducentem filmu je Česká televize. Film by měl být uveden do kin začátkem roku 2016.

připravil: JG, totalfilm.cz
foto: © Novotny Film / Petro Domenigg
zdroj: Zuzana Janáková, Uljana Donátová