Filmové premiéry od 16. října

Princ Vlad Napichovač tak jak ho neznáte v novince Drákula: Neznámá legenda, vítěz z Cannes Zimní spánek, adaptace další knihy Nicolase Sparkse Co s láskou a nálož slovenských filmů: V tichu, Felvidék: Horní země a Děti. To je kompletní premiérová nabídka tohoto týdne.

Drákula: Neznámá legenda (USA, 2014)

Dracula Neznama legenda_poster-page-001

Než se stal Drákulou, byl Vladem III., vládcem malé zemičky jménem Transylvánie, která se krčila ve stínu mocné osmanské říše. Dobře věděl, že jakýkoli odpor proti silnému sousedovi by znamenal jeho konec. Když ho však sultán „požádá”, aby mu poslal tisíc chlapců včetně jeho vlastního syna coby čerstvé rekruty do armády, rozhodne se neuposlechnout. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnutelné, spojí se se zlem mnohem větším. Stane se Drákulou. Nezničitelným démonem, který je schopný porážet obrovská vojska, ale který zároveň ztrácí ty, jež svým zoufalým aktem zachránil. Své nejbližší.

Recenze zde

Drákula: Neznámá legendaicon_csfd
Dracula Untold
Fantasy / Drama / Akční / Válečný
USA, 2014, 92 min

Režie: Gary Shore
Scénář: Matt Sazama, Burk Sharpless
Kamera: John Schwartzman
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon, Samantha Barks, Zach McGowan, Charlie Cox, Paul Kaye, Art Parkinson, Charles Dance, Dilan Gwyn, William Houston, Ronan Vibert, Noah Huntley, Thor Kristjansson, Ferdinand Kingsley, Arkie Reece

Zimní spánek (Turecko, 2014)

Zimni spanek

logo-festival-de-cannes-noir-1024x716Aydin, bývalý herec, vlastní v centrální Anatolii malý hotel, kde žije se svou výrazně mladší ženou Nihal a sestrou Necla, která se právě zotavuje z nedávného rozvodu. Turistická sezóna pomalu končí a okolní krajina se začíná zahalovat do bílých sněhových závojů. Hotel se v tomto období stává úkrytem, ale i místem, ze kterého není úniku a které otevírá staré rány a podněcuje vzájemnou nevraživost jeho obyvatel.

Připravujeme recenzi

Zimní spánekicon_csfd
Kış Uykusu
Drama
Turecko / Německo / Francie, 2014, 196 min

Režie: Nuri Bilge Ceylan
Scénář: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Yapici Ceylan
Kamera: Gökhan Tiryaki
Hrají: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag, Ayberk Pekcan, Serhat Mustafa Kiliç, Nejat Isler, Tamer Levent, Nadir Saribacak

Co s láskou (USA, 2014)

co s láskou

V roce 1984 byli Amanda a Dawson spolužáci na střední škole. Pocházeli z odlišných sociálních poměrů, navzdory tomu mezi nimi vznikla přímo osudová láska. Měšťacká společnost jim jí nedopřála. Zklamaná Amanda odešla studovat na vysokou školu a Dawsona po tragické autonehodě zavřeli do vězení. Neviděli se celé čtvrtstoletí, dokud se nesetkali na pohřbu společného přítele Tucka, který jim poskytl útočiště v době, kdy museli svou lásku tajit. Ani jeden z nich nežil život, jaký si vysnil … a ani jeden z nich nezapomněl na první lásku, která je navždy změnila. Všechny krásné i bolestivé vzpomínky najednou ožijí a bývalí milenci mají před sebou společný víkend. Příležitost změnit dosavadní život je na dosah ruky, ale … je to ještě možné? Je možné přepsat minulost? A je láska opravdu to nejcennější, co může člověk darovat?

Co s láskouicon_csfd
The Best of Me
Romantický / Drama
USA, 2014, 117 min

Režie: Michael Hoffman
Předloha: Nicholas Sparks (kniha)
Scénář: Will Fetters, Michael Hoffman, J. Mills Goodloe
Kamera: Oliver Stapleton
Hudba: Aaron Zigman
Hrají: Michelle Monaghan, Liana Liberato, James Marsden, Luke Bracey, Schuyler Fisk, Gerald McRaney, Ian Nelson, Jon Tenney, Caroline Goodall

V tichu (Slovensko, Česko, 2014)

v tichu

Film českého režiséra Zdeňka Jiráska je o osudových zlomech v životech pěti židovských umělců, hudebníků, jejichž jména a tvorbu chtěl nacismus navždy vymazat nejen ze světové mapy hudby, ale vůbec.

V tichuicon_csfd
Drama
Slovensko / Česko, 2014, 84 min

Režie: Zdeněk Jiráský
Scénář: Zdeněk Jiráský
Kamera: Michal Černý
Hudba: Martin Hasák
Hrají: Judit Bárdos, Ján Gallovič, Jan Čtvrtník, Kristína Svarinská, Laco Hrušovský, Dana Košická

Felvidék – Horní země (Slovensko, Česko, 2014)

Felvidek_Horna zem

Režisérka Vladislava Plančíková hledá své kořeny a nemůže nenarazit na slovensko-maďarské vztahy, které osudy její rodiny v minulém století formovaly. Osobní výpovědí o svém rodinném zázemí pomáhá autorka divákům pochopit osudovost a nadčasovost dávno vytěsněných událostí, které však stále rezonují v aktuální a tabuizované otázce slovensko-maďarských vztahů. Co neřeknou pamětníci a co neukáží archívní materiály, ilustruje autorka animovaným vyprávěním mimořádné kvality. Kromě osobní historie je film zároveň i obecnější úvahou o tom, co pro člověka znamená rodná zem a národnost.

Felvidék – Horní zeměicon_csfd
Felvidék – Horná zem (SK)
Animovaný / Dokumentární
Slovensko / Česko, 2014, 75 min

Režie: Vladislava Plančíková
Scénář: Vladislava Plančíková
Kamera: Dušan Husár
Hudba: Dušan Husár

Děti (Slovensko, Česko, 2014)

deti-film-plakat

Děti jsou univerzální téma. Každý je něčí dítě, někdo má děti vlastní, všichni o nich mluvíme a všichni se neustále pohybujeme v mantinelech, které nám nastavili naši rodiče. Původně dokumentarista Jaro Vojtek natočil čtyři příběhy o dětech a rodičích. Ať už jde o otce vyrovnávajícího se s nedostupným světem svého nemocného syna, mladého muže, který nezvládá odloučení od rodiny, chlapce žijícího s necitlivým otčímem či zrazenou ženu, starající se o umírajícího otce, každá z postav musí najít cestu ke svým nejbližším, každá z postav se musí vyrovnávat s tlakem často necitlivého okolí. Součinnost odlišnosti i shody jejich příběhů, z nichž každý se odehrává v jiném ročním období, vytváří vrstevnatou mozaiku vztahů, ve kterých se odráží láska, naděje a nevyhnutelnost zásadních rozhodnutí. Vojtekova režie je mimořádně autentická a silná. Také výběr herců naprosto předčí cokoliv, co v posledních letech v česko-slovenské produkci vzniklo.

Dětiicon_csfd
Deti (SK)
Drama / Povídkový
Slovensko / Česko, 2014, 100 min

Režie: Jaroslav Vojtek
Scénář: Marek Leščák
Kamera: Tomáš Stanek
Hudba: Michal Nejtek
Hrají: Éva Bandor, Richard Felix, Pavel Zatloukal, Marie Ludvíková, Vlado Zboron, Roman Bubla, Martin Horváth