Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Letošní Mezipatra zahájí kandidátem na Oscara

Přesně za měsíc začne 15. ročník Queer filmového festivalu Mezipatra. 6. listopadu v pražském kině Lucerna odstartuje projekcí brazilského romantického dramatu V jeho očích (The Way He Looks), které na letošním festivalu Berlinale získalo prestižní Teddy Award. Teď bude bojovat o Oscara. Festival uspořádá i druhou projekci tohoto snímku, která bude přístupná zrakově handicapovaným divákům. Dění na plátně totiž doprovodí hlasový komentář. Projekci zaštítil projekt Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu. Mezipatra v Praze potrvají až do 13. listopadu. Kromě celovečerních filmů, dokumentů a retrospektiv se mohou diváci těšit i na tematické diskuze.

V jeho očích

V jeho očích

Dílo režiséra Daniela Ribeira na přehlídce získalo prestižní Teddy Award, tedy ocenění pro nejlepší film festivalu s LGBT tematikou. Film byl favoritem i programové ředitelky Lucie Kajánkové, která v Berlíně zasedla v porotě Teddy Award: „Jedná se o skvěle napsaný debut s úžasnými hereckými výkony, kamerou i hudbou, který skutečně má co říct o dospívání. A také dává nový význam známému rčení, že láska je slepá.“ V jeho očích vypráví o zrakově handicapovaném teenagerovi Leonardovi, který tráví veškerý čas buď ve škole, nebo s nejlepší kamarádkou. Úzkostliví rodiče ho totiž nepouštějí nikam samotného. Do třídy ale přichází nový kluk, který se moc líbí Leonardovi i jeho kamarádce. Jak tahle sladká teen romance dopadne?

Film, který je oficiálním kandidátem Brazílie na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, uvedou Mezipatra v české premiéře. Kromě zahajovací projekce festivalu proběhnou ještě dvě další. Velmi zajímavé bude uvedení filmu pro zrakově postižené diváky, doplněno o speciální audio komentář. Ostatní diváci si mohou u vchodu do kina zapůjčit šátek na oči a zažít tak návštěvu kina jako nevidomí.

Co jsou Mezipatra?
Smyslem festivalu je představit co nejširšímu a z hlediska sexuální orientace smíšenému publiku kvalitní díla světové kinematografie. Festival upozorňuje na neoddělitelnost intimního a společenského, jednotlivce a společnosti a nabízí vyvážené zobrazení postav, které jsou v mainstreamové kultuře a médiích obvykle plné stereotypů a klišé.

 

logo_2014Kromě exkluzivních předpremiér, desítek filmů z celého světa v české premiéře, dokumentů i retrospektiv, které už zanedlouho představíme, se mohou návštěvníci pražské části Mezipater těšit i na tematické diskuze. V pátek 7. listopadu v 16 hodin začne v Galerii Langhans přednáška ředitele Mezipater Aleše Rumpela o upírech v popkultuře a jejich blízkosti k dobovému vnímání (homo)sexuality. Den poté na tomtéž místě a ve stejný čas představí Lucia Kajánková téma českého queer filmu. Jak snímky typu Zakázané uvolnění či Líbánky pracují s queer motivy? Stvrzují nebo naopak vyvrací genderové stereotypy?

Poslední debatu v neděli 9. listopadu spoluorganizuje platforma Proud. Otevře téma gay manželství a zeptá se, proč registrované partnerství je/není manželstvím. Hosté budou člen PROUDu, sociolog Zdeněk Sloboda a mluvčí Queer Leaders Forum Romana Schlesinger. Začátek je v 15 hodin.

zdroj: Larisa Blichová, Mezipatra
připravil: JG, totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast