Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Andělé všedního dne – Alice Nellis létá s anděly po Nuslích

Alice Nellis tentokrát sáhla po látce osvědčeného spisovatele Michala Viewegha. Andělské perutě nasadila Mariánu Labudovi, Vojtěchu Dykovi, Vladimíru Javorskému a Elišce Křenkové. Přesto nejsou andělé jako takoví nejdůležitější. Obsahově i herecky tady jednoznačně vládne Bolek Polívka se Zuzanou Bydžovskou.

Andělé všedního dne (foto: Cinemart)

Andělé všedního dne (foto: Cinemart)

Je tu učitel autoškoly Karel (Bolek Polívka), který není příliš šťastný v manželství s Mariií (Zuzana Bydžovská) a tak se upíná na svou žákyni v autoškole, vdovu Ester (Klára Melíšková). Ta je po smrti svého manžel pozorností staršího muže polichocena. Zdeněk (Václav Neužil) těžce nese, že mu kamarád Filip (Ondřej Sokol) přebral ženu. Nezvládá to ani Zdeňkova matka (Zuzana Kronerová), která se kvůli tomu rozhádala s Marií.

Alice Nellis má letitou praxi v zobrazování vztahových emocí. Přestože tentokrát není autorkou scénáře, bruslí na známém rybníku a je to vidět. Proti této pochvale musím postavit kritiku samotných andělů. V jinak zhuštěném ději, kde by si některé postavy zasloužily větší prostor, titulní nadpřirozené postavy jednoduše zdržují. Banální dialogy, které ústy Mariána Labudy komentují to, co je na první pohled patrné, děj rozhodně nikam neposouvají ani neoživují. Čtveřice nadpřirozených bytostí je tu paradoxně nejzbytečnějším a téměř cizorodým prvkem filmu.

Andělé všedního dne (foto: Cinemart)

Andělé všedního dne (foto: Cinemart)

Bolek Polívka se Zuzanou Bydžovskou jednoznačně vládnou celému hereckému ansámblu. Jejich postavy jsou nejvýraznější. Kdyby tu nebylo tolik zmíněných pauz vyplněných andělskou vatou, byly by i další postavy plnokrevné. Takto jsou pouhým náčrtem a doplňkem. Je to škoda. Klára Melíšková i Václav Neužil by rozhodně zasloužili víc prostoru.

Andělé všedního dne (foto: Cinemart)

Andělé všedního dne (foto: Cinemart)

razitko_misto_ctTechnicky je film na úrovni hollywoodské produkce. Skvělá kamera, velmi fotogenické prostředí pražských Nuslí a hrátky s efektními stoptriky.
Hudba je rovněž nadstandardní, takže všechno vlastně hraje pro dobrý film.
Andělé všedního dne selhávají právě jen v popsaných andělských momentech. Je to škoda, rozbilo to jinak slibnou strukturu scénáře.
[usr 6]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart


Andělé všedního dne
Drama
Česko, 2014, 97 min

Režie: Alice Nellis
Předloha: Michal Viewegh (kniha)
Scénář: Alice Nellis
Kamera: Matěj Cibulka
Hudba: Michal Novinski
Hrají: Marián Labuda st., Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský, Eliška Křenková, Bolek Polívka, Zuzana Bydžovská, Klára Melíšková, Václav Neužil ml., Zuzana Kronerová, Josef Kuhn, Pavel Gajdoš, Ondřej Sokol

andělé všedního dne poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast