Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | John Wick nemá chybu – nejlepší žánrovka roku je tady

Když jsem viděl první trailer Johna Wicka, řekl jsem si „fajn, další pokus Keenu Reevese vrátit se na plátna“. Ten poslední v akční fantasy 47 Róninů úplně nevyšel. Ale spolupráce s Chadem Stahelskim se vyplatila – společně se už potkali jako herci v thrilleru Constantine (2005).
Pro Stahelskiho je John Wick režijním debutem. O to úžasnější je konečný výsledek.

John Wick (foto: Bontonfilm)

John Wick (foto: Bontonfilm)

John Wick je bývalý zabiják na odpočinku. Pět let žije s milovanou ženou, ale do jejich idyly zasáhne smrtelná nemoc a John o milovanou bytost přichází. Zůstává sám ve velkém domě s milovaným štěnětem, které mu jeho žena ještě stačila dát. Jednou v noci se mu do domu s úmyslem ukrást auto vloupají zloději, Johna zmlátí a zabijí psa. To ale neměli dělat. Johnovi nejde primárně o auto. Vydává se na cestu velmi drsné vendety, kvůli smrti psa, který ho citově poutal se zemřelou manželkou. Když se v podsvětí dozvědí, koho se podařilo podráždit, zavládne velká panika. John Wick je velmi obávaný protivník…

předobjednat

Kdyby tvůrci tomuhle akčňáku nevěnovali dostatečnou péči, mohla se z Johna Wicka stát rutinní žánrovka s příběhem, který nijak výrazně nevybočuje z řady desítek podobných filmů. Chad Stahelski se ale s filmem doslova mazlil. Je to vidět na každém metru materiálu. Nic tu nepřebývá, nechybí. Vše je pečlivě promyšleno. John Wick má téměř dokonalý střih a kameru a temný soundtrack.

John Wick (foto: Bontonfilm)

John Wick (foto: Bontonfilm)

Jde vlastně primárně o to, že Keanu Reeves sejme postupně téměř stovku lidí. Ale jak! Naprosto dechberoucí je dlouhá scéna v klubu. Má perfektní choreografii a dobré nápady.
Co ale vyniká především, navíc orámováno vtipem a nadsázkou, je luxusní hotel pro zabijáky, který má vlastní kodex a pravidla. Jak vizuál, tak scény, které se v hotelu odehrávají, včetně promluv s distingovaným recepčním, patří k tomu nejlepšímu, co John Wick nabízí.

Keanu Reeves je ve své nejnovější roli v naprosto špičkové formě. Nejen fyzicky, ale opět je to ten starý známý, uhrančivý a charismatický muž, který nemá v hereckém světě ekvivalent. Padesátiletý herec svůj věk naprosto popírá a na plátně předvádí kreaci, která se zapíše zlatým písmem do jeho filmografie, po bok Matrixu, Constantina nebo Ďáblova advokáta.

  • 95%
    Herci - 95%
  • 85%
    Scénář - 85%
  • 90%
    Režie - 90%
  • 90%
    Střih a kamera - 90%
90%

Pár slov nakonec

John Wick není žádná rutinní akční nalejvárna. Je to vyšperkovaný, moderní akční film, který si z akční klasiky osmdesátek bere pouze inspiraci a nejlepší schémata. Je až s podivem, že ho natočil debutující režisér. Keanu Reeves se vrací s plnou parádou. Má to šťávu, spád i vtip. Co víc si v kině přát?

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm, a.s
.

John Wick
Akční / Thriller
USA / Čína / Kanada, 2014, 101 min
Premiéra: 23. 10. 2014 (Bontonfilm)

Režie: Chad Stahelski
Scénář: Derek Kolstad
Kamera: Jonathan Sela
Hudba: Tyler Bates, Joel J. Richard
Hrají: Keanu Reeves, Adrianne Palicki, Bridget Regan, Bridget Moynahan, Jason Isaacs, Willem Dafoe, Alfie Allen, Dean Winters, David Patrick Kelly, Michael Nyqvist, Lance Reddick, Toby Leonard Moore, Keith Jardine, Ian McShane, John Leguizamo

John Wick - plakat-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast