Eva Herzigová v novém českém filmu Pohádkář – herecké zkušenosti už má z ciziny

České modelky ve filmu, to není nic výjimečného. Eva Herzigová nyní debutuje v novém českém filmu Vladimíra Michálka Pohádkář. Rozhodně to ale není její první herecká zkušenost. Za sebou má už několik rolí zejména v italských a francouzských filmech. K nejvýraznějším snímkům její dosavadní herecké kariéry patří koprodukční Modigliani. Hlavní roli tu vytvořil Andy Garcia. Před Pohádkářem hrála naposledy v italsko – francouzském thrilleru Cha Cha Cha (2013).

Matěj Hádek s Evou Herzigovou (foto: Falcon)

Matěj Hádek s Evou Herzigovou (foto: Falcon)

Pohádkář je její opravdu první česká zkušenost, ačkoliv se ve filmu objevuje od roku 1995. Světová topmodelka Herzigová je dlouhou dobu ikonou sama o sobě, objevila se třeba i ve snímku Láska nebeská (2003), i když jen jako součást koláže, kterou přinese Mark (Andrew Lincoln) Juliet (Keira Knightley).
Jak si s rolí jedné ze dvou milenek Jiřího Macháčka poradila, uvidíme už tento týden v kinech. V dalších rolích se představí Aňa Geislerová, Matěj Hádek  a další známí herci. Detektivní lovestory vznikla podle předlohy spisovatelky Barbary Nesvadbové.

Se svými hereckými partnery se Herzigová potkala poprvé: „Vzhledem k tomu, že v Čechách nežiju, tak jsem Jirku osobně neznala, jenom jsem slyšela o jeho skupině. Aňu samozřejmě znám, vždyť jsme v modelingu začínaly skoro ve stejné době a pak jsme spolu dělaly i nějaké rozhovory…

Eva Herzigová ve filmu Pohádkář

Eva Herzigová ve filmu Pohádkář

“Pro někoho, kdo jako já není herec, jsou všechny ty scény těžké a já jsem se dost bála, protože jsem neměla s kým zkoušet dialogy a přece jen v češtině jsem si potřebovala být jistá. Ale Vladimír mne pořád uklidňoval: Neboj, to bude dobrý… A pak jsem přišla na plac, když hráli Jirka s Aňou a viděla jsem, jak mají možnost tvořit, jak spousta věcí v dialozích vzniká přímo v tom tvůrčím procesu a Vladimír jim dává prostor. Pohadkar_posterS tím jsem se v zahraničních produkcích nikdy nesetkala, tam je všechno přesné, nacvičené. A právě tahle vzájemná spolupráce všech na place byla strašně uklidňující a moc mi to pomohlo,“ přibližuje své pocity Eva Herzigová, která první film Strážní andělé natočila v roce 1995 ve Francii po boku Gérarda Depardieu a Christiana Claviera. „Většinou to byly malé role hezkých holek,“ říká Eva o dalších filmech, „nebyly to úlohy, do kterých by se dalo zakousnout a pracovat na jejich charakterech. Ale herectví a modeling jsou si v mnohém podobné. Já se také vtěluju do někoho jiného, nejsem to já. U filmové postavy si ale na rozdíl od modelingu musíte vytvořit nějakou její biografii, musíte se snažit naučit chápat její reakce, i když víte, že vy byste takto nereagovali. A vlastně vás to učí, že můžete věci v životě vidět i z jiného úhlu.“

Eva Herzigová není ale jediná česká modelka s hereckou zkušeností. Asi nejúspěšnější je na tomto poli její kolegyně Pavlína Němcová. Ta se také prosadila nejprve v zahraničních produkcích. Nejvýrazněji zazářila jako novinářka v Edith Piaf (2007). V českém filmu debutovala Vieweghovou adaptací Případ nevěrné Kláry (2009). Zapomenout nelze ani na Simonu Krainovou, která má ve filmografii jen české snímky. Debutovala ve filmu Kamarád do deště II. (1992), pokračovala sérií filmů Byl jednou jeden polda a příští rok se objeví v komedii Petra Nikolaeva Vybíjená (2015). Do srdcí českých diváků se zapsala jednou výraznou rolí i modelka Jitka Kocurová. Ve filmu Jiřího Vejdělka Účastníci zájezdu vytvořila nazapomenutelnou průvodkyni Pamelu. 

připravil: AC, totalfilm.cz
zdroj: archiv, Z. Janáková, U. Donátová, Falcon