Film Gemma Bovery zvítězil na letošním Festivalu francouzského filmu

Před několika okamžiky byl na slavnostním zakončení 17. ročníku Festivalu francouzského filmu vyhlášen vítězný snímek. Film Gemma Bovery nejvíce zaujal publikum v sekci Soutěž – Výběr české kritiky 17.ročníku Festivalu francouzského filmu. Čeští filmoví novináři vybrali do soutěže devět titulů z filmů dosud nezakoupených pro český trh.

Gemma Bovery (foto: FFF)

Gemma Bovery (foto: FFF)

Poslední film režisérky Anne Fontaine zvolil novinář Jan Šmíd z Českého rozhlasu. „Pokaždé, když si ve Francii vzpomenou na nějaký kousek své historie a pokouší se ji s mírnou nadsázkou interpretovat, nešlápnou obyčejně vedle. A platí to i v tomto případě. Gemma Bovery je milý, hravý film, který má v sobě ten kousek Francie, jaký máme rádi a jaký dnes už tak nějak mizí v nedohlednu,“ popisuje Jan Šmíd vítězný snímek.

Těsně za vítězným filmem Gemma Bovery se umístil film Modrý pokoj (režie Mathieu Amalric). Modrý pokoj vznikl podle románu Georgese Simenona a do soutěžní sekce festivalu jej vybrala Eva Zaoralová, umělecká poradkyně Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.  “Mathieu Amalric spolu se Stéphanie Cléau, která je představitelkou vášnivé Esther, dali Simenonovu příběhu už od scénáře tvar moderního psychologického filmu, aniž porušili noblesu střídmého jazyka předlohy,“ charakterizuje snímek Eva Zaoralová.

Modrý pokoj (foto: FFF)

Modrý pokoj (foto: FFF)

Třetí místo v divácké soutěži patří filmu Neodolatelný muž režiséra André Téchiné, který byl volbou Zuzany Kopečkové z České televize. Film byl uveden na letošním festivalu v Cannes a vychází ze skutečné události z roku 1977, kdy beze stopy zmizela dědička kasina Palais de la Méditerranée. “Téchiné s filigránovou jemností a přesností kreslí tragédii zmarněného života a duše trhané na kusy touhou po mstě a spravedlnosti. A Catherine Deneuve je opět královnou francouzského filmu…“ obhajuje výběr filmu Zuzana Kopečková.

Neodolatelný muž (foto: FFF)

Neodolatelný muž (foto: FFF)

Filmy uvedené v sekci Soutěž – Výběr české kritiky podpořila francouzská společnost TV5MONDE, která věnuje na podporu uvedení vítězného snímku do české distibuce 1 500 EUR.

17. ročník Festivalu francouzského filmu v České republice představil ve spolupráci s českými distributory osm filmů, které budou po skončení festivalu uvedeny do běžné kinodistribuce. Hned po skončení festivalu se diváci mohou vydat na Sex v Paříži, v následujících dvou týdnech na plátna českých kin vstupují filmy Dva dny, jedna noc, Jimmy P. – Psychoterapie prérijního indiána a Příběh Marie. Zbylé snímky budou uvedeny v české distribuci v nadcházejících měsících. Během festivalového týdne bylo uvedeno celkem 54 filmů a uspořádáno 130 projekcí.

připravil: AC, totalfilm.cz
zdroj: FFF, G. Zajícová

fff2014_a4_vizual_saintlaurent