Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nový Bonnellův Saint Laurent zdaleka převyšuje předchozí film Jalila Lesperta

Nestává se často, že by v jeden rok vešly do kin dva životopisné filmy o jedné a též osobě. Fascinujícímu Yvesovi Saint Laurentovi se té pocty dostalo. Oba snímky vznikly ve francouzské koprodukci. A diváci Festivalu francouzského filmu měli jedinečnou možnost srovnat oba snímky v jeden den, krátce po sobě.

Saint Laurent (foto: HCE)

Saint Laurent (foto: HCE)

O filmové adaptaci životních osudů ale před časem uvažoval i Gus Van Sant. Shodou okolností i on, ještě před Bertrandem Bonellem nabízel hlavní roli Gaspardu Ullielovi. Nejen že je samotnému Saint Laurentovi velmi podobný, ale především je velmi schopný herec. K jeho výkonu se ještě vrátíme. Ale pojďme si připomenout, co kritici vyčítali filmu Jalila Lesperta Yves Saint Laurent z počátku tohoto roku.

Recenze filmu Yves Saint Laurent z března zde

Jalil Lespert se zaměřil především na vztah mezi Saint Laurentem a jeho životním partnerem Pierrem Bergém. Vše ostatní je pouze naznačeno a celek vůbec nedrží pohromadě. Žádnou z nabízených linek režisér plně nerozvíjí. Epizody jsou přeskakovány, některé zásadní momenty nevysvětleny. Možná se počítalo s tím, že se na film vypraví jen samí poučení diváci. Lépe řečeno: spíš ti, které slavný návrhář opravdu zajímá.

fff2014Nový Saint Laurent Bertranda Bonella naopak vůbec neklouže po hranách. Režisér si vybral nejzajímavější a nejdramatičtější roky života YSL. Ocitáme se mezi lety 1965 – 1976. Bonello dokázal narozdíl od svého konkurenta Lesperta přesně kombinovat psychologické drama (problémy s prášky, alkoholem, zálety) s velkolepou oslavou návrhářovy haute couture.
Jednoznačným šperkem filmu je Gaspard Ulliel. Mladý herec vytvořil fascinující studii komplikované ikonické postavy. Doslova s ní srostl a místy se divákovi až tají dech, když pozoruje drobné nuance jeho perfektního výkonu. Chůze, vyzařování i Saint Laurentův specifický klidný hlas. Sám herec k tomu říká:

„Snažil jsem se vyhnout napodobování, chtěl jsem najít vlastní rytmus Saint Laurentova specifického hlasu. Než jsme začali natáčet, poslal mi Bertrand rozhovory z národního archivu. Kladl důraz na Saint Laurentovu dikci. Říkal, že je v ní křehkost, aniž by však byla zženštilá. A to je těžké uchopit a reprodukovat. Yves byl vysoký, měl dlouhé ruce. Byl štíhlý, ale ne vyzáblý. Musel jsem zhubnout, abych měl podobnou postavu.“
 Troufám si tvrdit, že národní francouzská filmová cena (César) Ulliela tentokrát nemine.

Gaspard Ulliel (foto: archiv)

Gaspard Ulliel (foto: archiv)

K životopisu má film Saint Laurent rozhodně blíž než konkurenční Yves Saint Laurent. Ale Bonello nabízí i skvělou a podmanivou kameru, silný artový zážitek, v bytových scénách skvělou hru se světly i lehce explicitní scénu, která v nejednom divákovi vyvolá údiv z tvůrčí otevřenosti a odvahy účastných herců.
Režisér využívá odvážného střihu, tu a tam přilepí drobný fragment, jež dotváří perfektně funkční celek. Je to možná divácky náročnější, ale skvělé. Mimochodem Saint Laurent je letošní francouzský posel do oscarového klání.
Recenze filmu v lednu (film vejde do kin 2. 1. 2015 v distribuci 35mm).

AC, totalfilm.cz
foto: 35 mm © 2014, archiv Totalfilm.cz

* (První dojmy) - Celkové hodnocení filmu se může v hlavní recenzi mírně změnit
  • 85%
    Režie - 85%
  • 95%
    Herci - 95%
  • 85%
    Kamera - 85%
  • 85%
    Scénář - 85%
90%

První dojmy

Bertrand Bonello zvládl natočit neschematické epizody ze života jednoho z nejslavnějších návrhářů. Gaspard Ulliel předvedl jeden z nejlepších hereckých výkonů tohoto roku a už kvůli němu se vyplatí na film rozhodně vyrazit.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast