Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Vítězem Mezipater je švédský film Něco se musí zlomit

Švédské drama Něco se musí zlomit (Nånting måste gå sönder) režiséra Estera Martina Bergsmarka se stalo vítězným snímkem letošních Mezipater. Z deseti soutěžních titulů ho vybrala mezinárodní porota. 

Něco se musí zlomit

Něco se musí zlomit

Film o androgynním chlapci, který sní o tom, že bude dívkou a potkává svůdného pankáče Andrease, můžou diváci vidět ještě jednou. Projekce vítězného filmu je připravena na dnešek (13. 11.) ve 20.30 v kině Světozor, v Brně se projekce vítězného filmu uskuteční ve středu 19. listopadu v 18 hodin v kině Art.

„Mezinárodní porota oceňuje zejména originalitu postav a jejich ohromující a nádhernou perspektivu, kterou lze v kinematografii zakusit jen výjimečně. Jde o lásku, která překračuje všechny hranice,“ stojí ve stanovisku poroty ve složení Bill Guentzler (umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Clevelandu), Peter Knegt (novinář Variety, Indiewire a filmař) a Pavla Jonssonová (hudebnice a vysokoškolská pedagožka specializující se na gender).

V jeho očích

V jeho očích

Porota udělila Zvláštní uznání brazilskému romantickému dramatu V jeho očích (Hoje Eu Quero Voltar Sozinho) režiséra Daniela Ribeira. Film zahájí brněnskou část festivalu (15. 11., 20:00, Scala).

Mezinárodní studentská porota ocenila nejlepší krátké filmy. Hlavní cenu dostal korejský film Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee za „vkusnou směs humoru a dramatu, obdivuhodné výkony herců a vysokou kvalitu provedení.“ Zvláštní uznání putuje filmům Aban a Koršíd (Aban and Korshid, režie Darwin Serink) a YOLO (Lækre til vi dør, režie Marie Grahtø Sørensen). Mezipatra uvedla 48 krátkých filmů z 21 zemí.

Mezipatra 2014

Letošní Mezipatra se opět těšila značnému zájmu diváků. Nyní se celý festival přesouvá do Brna, kde potrvá od 15. do 22. listopadu. V jeho závěru bude také vyhlášena Divácká cena Mezipater.
Na konci listopadu a začátku prosince jsou připraveny festivalové ozvěny v Olomouci a Hradci Králové.

více na www.mezipatra.cz

připravil: AC, totalfilm.cz
zdroj: Mezipatra, L. Blichová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast