Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

NFA bude s dětmi v Ponrepu slavit Vánoce

Národní filmový archiv připravil pro děti i jejich rodiče v adventním období hravou oslavu Vánoc spojenou s komponovaným programem pro celou rodinu. Přijít můžete už tuto neděli do pražského Ponrepa.

Ponrepo dětem je název zábavného a interaktivně pojatého programu Národního filmového archivu, který probíhá každou neděli odpoledne v kině Ponrepo (Bartolomějská 11, Praha 1). Projekt nabízí dětem, jejich rodičům a prarodičům unikátní setkání s pohádkami s následným tematicky ladícím workshopem. 

Toto rodinné odpoledne Ponrepo dětem poskytuje tento program: hravý úvod, filmovou projekci (celovečerní pohádka či animované pásmo nebo archivní němé snímky v doprovodu živé hudby) s následným workshopem (v podobě animační, výtvarné, hudební dílny, výstavy filmových plakátů malovaných dětmi či poznávání raných promítacích přístrojů nebo návštěvy promítací kabiny). Ponrepo dětem se odehrává v kině Ponrepo a v novém interiéru přilehlé kino kavárny.

Workshop s dětmi v NFA

Workshop s dětmi v NFA

Jedinečnost programu spočívá jak ve výběrů filmů, který garantují filmoví kurátoři a historici Národního filmového archivu, tak způsobu projekce – děti se mohou setkat s tradiční projekcí z 35mm kopií a dozvědět se něco více o filmové historii,“ říká koordinátor filmové a audiovizuální výchovy v NFA Jiří Forejt.

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty

Z programových tipů na prosinec vybíráme: moderované pásmo vánočních pohádek s názvem Ponrepo slaví Vánoce. Zde si děti užijí nejen atmosféru zasněžených pohádek, ale i hudební dílnu zaměřenou na zpívání  koled a linorytovou dílnu, kde si budou vyrábět vánoční dárky. Akci doplní výstava filmových plakátů, které vytvořily samy děti.

program prosinec ponrepo dětem

Vzpoura hraček

Vzpoura hraček

Leden se ponese ve znamení pásma krátkých animovaných filmů zemí Visegradu (promítat se bude to nejlepší z české, slovenské, maďarské a polské animace). Chybět nebudou tvůrčí výtvarné dílny pro děti. Česká animovaná tvorba bude zastoupena výběrem od loutkových snímků až po klasickou ploškovou animaci v období od druhé poloviny čtyřicátých až do šedesátých let minulého století. Představí se zde díla předních domácích režisérů (Hermína Týrlová, Václav Bedřich, Břetislav Pojar). Kolekci snímků vybrali kurátoři Národního filmového archivu. Digitální verze pásma klasické české animace poté vstoupí do českých kin v obnovené premiéře opatřena metodickými materiály pro učitele a rodiče.

Vlak do stanice nebe

Vlak do stanice nebe

V únoru se malí diváci můžou těšit na moderované pásmo archivních snímků a pohádek s hudebním doprovodem s názvem Byl jednou pan Ponrepo. Němé filmy se budou promítat v doprovodu živé hudby a u některých snímků si děti budou hrát na hudební nástroje samy. Dále děti čeká moderované pásmo Lunapark filmových vynálezů – seznámení s přístroji, které pomohly ke vzniku kinematografie (praxinoskop, kinesiskop, zootrop a laterna magika). Malí diváci si budou moci aktivně vyzkoušet, jak přístroje fungují. Světelným lunaparkem publikum provedou klauni v podobě slavných vynálezců kinematografu – bratři Auguste a Louis Lumièrové.

Vstupné na Ponrepo dětem: 80 kč (dospělá osoba), 70 kč (studenti a senioři), 50 kč (děti od 3 do 15 let).
Aktuální program kina Ponrepa najdete zde: www.bio-ponrepo.cz

připravil: AC, totalfilm.cz
zdroj: G. Zajícová, NFA

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast