Filmové premiéry od 8. ledna

Druhý lednový týden je mimořádně silný. Skvělá komedie Miluj svého souseda se dozví už v neděli, zda promění dvě nominace na Zlatý glóbus. Mimořádný vizuální zážitek nabízí americký film iránské režisérky Sama nocí tmou – směs žánrů a první íránský upírský western. Fotograf divákům předkládá osudy Jana Saudka pod taktovkou Ireny Pavláskové a nabízí skvělého Karla Rodena v hlavní roli. Fantasy Sedmý syn nejlépe vynikne v Imaxu a zdobí ji Jeff Bridges.

Miluj souseda svého (USA, 2015)

A1_Milujsousedasveho

Vincent (Bill Murray) je stárnoucí válečný veterán jak se patří – mrzutý a nepříjemný na všechny lidi. Když se do sousedního domu nastěhují noví sousedé, jeho poklidný život se obrátí vzhůru nohama a on má najednou každý den na krku 12letého kluka. Ačkoliv je Vincent cynik, který sází, miluje whisky a dost často navštěvuje striptýzové kluby, nakonec se z něj stane ten nejlepší přítel pro chlapce, který se právě vyrovnává s rozvodem svých rodičů, novou školou a novým životem.

Recenze v pátek

Miluj souseda svéhoicon_csfd
St. Vincent
Komedie
USA, 2014, 102 min

Režie: Theodore Melfi
Scénář: Theodore Melfi
Kamera: John Lindley
Hudba: Theodore Shapiro
Hrají: Bill Murray, Jaeden Lieberher, Melissa McCarthy, Naomi Watts, Chris O’Dowd, Terrence Howard, Kimberly Quinn, Katharina Damm, Scott Adsit

Sama nocí tmou (USA, 2014)

Sama nocí tmou plakat

iran

Film uváděn i v rámci Festivalu íránského filmu Praha 7. – 11. 1. | Brno 13. – 15. 1.

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu.

Recenze zde

Sama nocí tmouicon_csfd
A Girl Walks Home Alone at Night
Horor / Romantický / Thriller
USA, 2014, 99 min

Režie: Ana Lily Amirpour
Scénář: Ana Lily Amirpour
Kamera: Lyle Vincent
Hrají: Sheila Vand, Marshall Manesh, Mozhan Marnò, Dominic Rains, Reza Sixo Safai, Pej Vahdat, Arash Marandi

Fotograf (Česko, 2015)

plakat-orig-fotograf

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítel-kyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky.

Recenze zde

Fotograficon_csfd
Komedie / Drama
Česko, 2015, 133 min

Režie: Irena Pavlásková
Scénář: Irena Pavlásková, Jan Saudek
Kamera: David Ployhar
Hudba: Jiří Chlumecký
Hrají: Karel Roden, Marie Málková, Vilma Cibulková, Václav Neužil ml., Marika Procházková, Zuzana Vejvodová, Patrik Děrgel, Jenovéfa Boková, Jitka Sedláčková, David Šír, Slávek Bílský, Marian Roden

Sedmý syn (VB, USA, Kanada, Čína, 2015)

Imax plakat - Sedmy syn

Rytíř John Gregory (Jeff Bridges) byl posledním žijícím členem řádu válečníků, kteří po staletí chránili svět před silami temna. Byl to on, kdo jim mohl zasadit smrtelnou ránu, když ulovil Královnu čarodějnic (Julianne Moore). Stačilo ji zabít. On se do ní místo toho zamiloval a místo smrti pro ni zvolil vězení, z něhož nebylo úniku. Pouze zdánlivě. Mocná čarodějka hnaná nenávistí se dokázala dostat na svobodu a teď shromažďuje armádu svých věrných, aby se pomstila za své pokoření, a to nejen Gregorymu, ale všem, kteří stojí na jeho straně. Aby Gregory nebyl na svůj boj sám, musí najít mýty opředeného Sedmého syna, muže s mimořádnými schopnostmi. Měl by jím být Tom Ward (Ben Barnes), jenže mladý farmář jako legendární válečník rozhodně nevypadá a moc toho na první pohled neumí. V jeho rodokmenu se však skrývá tajemství, které Gregorymu naznačuje, že se přece jen nemýlil. Společně se vydávají na pouť po podivuhodných krajích, během níž čelí čím dál těžším nepřátelům, které proti nim Královna čarodějnic posílá ve snaze získat čas. Čas k tomu, aby její rostoucí moc byla neporazitelná.

Recenze zde

Sedmý synicon_csfd
Seventh Son
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Velká Británie / USA / Kanada / Čína, 2014, 103 min
české titulky 2D, dabing 2D/3D, Imax 3D české titulky

Režie: Sergej Bodrov
Předloha: Joseph Delaney (kniha)
Scénář: Charles Leavitt, Steven Knight, Matt Greenberg
Kamera: Newton Thomas Sigel
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Ben Barnes, Jeff Bridges, Julianne Moore, Kit Harington, Alicia Vikander, Olivia Williams, Djimon Hounsou, Antje Traue, Gerard Plunkett, Timothy Webber, Isabelle Landry, Thai-Hoa Le, Jason Scott Lee

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.