Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve středu odstartuje 4. ročník Festivalu íránských filmů

Již počtvrté zavítá do Prahy a nově také do Brna ojedinělá přehlídka íránských filmů. V pražském Světozoru, Bio Oko a Royal začne Festival íránských filmů už ve středu 7. ledna, potrvá zde do neděle 11. ledna a poté se přesune do brněnské Scaly. Tam se bude promítat od 13. do 15. ledna. Tématem aktuálního ročníku jsou Rebelové íránského filmu.

Stěžejní téma předznamenává, že program soutěžní přehlídky představí to nejlepší ze současné íránské kinematografie a upozorní na pohnuté osudy nezávislých tvůrců.

iranV programu 4. ročníku Festivalu íránských filmů vedle zahajovacího odvážného a osobitého snímku Any Lily Amírpúr Sama nocí tmou zaujme například také Já že se zlobím?!, který režisér Rezá Dormišiján natočil coby svůj druhý celovečerní film. Dost možná vůbec nejkontroverznější íránský film roku 2014 měl premiéru na Berlinale 2014 a od té doby sklízí uznání diváků i kritiků po celém světě – vyjma Íránu, kde dosud nebyl uveden. Důvodem je politické téma a zachycení událostí tzv. zelené revoluce v roce 2009.

Festival íránských filmů předchozí ročník 2014 nahled

Íránský filmový festival začíná v kině Světozor

V soutěžní sekci celovečerních filmů nebude chybět ani Rybka a kočka – nejúspěšnější íránský film roku 2013 na mezinárodní scéně, nadšeně přijatý na více než padesáti světových festivalech a ověnčený řadou cen včetně Ceny za kreativní přístup na MFF v Benátkách. Režisér Šahram Mokrí se pokusil zachytit rafinovaný příběh jediným nepřerušovaným záběrem. Vysoce originální stmelení různých vrstev ústí v organický celek, vyprávějící o skupině studentů tábořících v lese a jejich setkání se dvěma zdánlivě obyčejnými majiteli malé restaurace, kteří si potrpí na velice podivné recepty.

Dokumentární sekce spolu s dalšími atraktivními tituly nabídne dokument Přestupní stanice, který vzbudil značnou pozornost při premiérovém uvedení na festivalu v Cannes a byl nominován na Evropskou filmovou cenu 2013. Film režiséra Káve Bachtijárího, plný humoru i hořkosti, na osudech íránských ilegálních přistěhovalců v Řecku citlivě zachycuje nejistý život lidí v uprchlickém táboře. Diváky oblíbenou a očekávanou festivalovou tradicí je zařazení bloku nejúspěšnějších íránských krátkých filmů. Většina z nich měla premiéru nebo získala ocenění na festivalech v Clermont-Ferrand či v Cannes.

Ali Mosafa

Alí Mosaffá

Letošní Festival íránských filmů přivítá hvězdného hosta – pozvání do Prahy přijal slavný íránský herec, režisér a filmový producent Alí Mosaffá. Známým se stal díky mnoha filmovým rolím, naposledy exceloval po boku Bérénice Bejo a Tahira Rahímího ve filmu Minulost oscarového režiséra Asghara Farhádího, a respekt si vysloužil také coby režisér.  Natočil dva celovečerní filmy, s mimořádně příznivými ohlasy promítnuté na mezinárodních filmových festivalech v Karlových Varech, v Londýně či v Chicagu. Na Festivalu íránských filmů v Praze Alí Mosaffá zasedne v porotě a osobně se zúčastní projekce svého filmu Poslední krok a následné debaty s diváky.

Členy poroty budou také Petr Koliha (ředitel ČT:D), Viera Langerová (filmová publicistka) a Fariba Sumanska (íránská filmová distributorka).
Dokumentární filmy bude posuzovat básnířka a filmařka Nudžúm al-Ghánim ze Spojených arabských emirátů.

Další články přímo ze zahájení a průběhu festivalu přineseme v následujících dnech. Budeme také soutěžit budeme o 3×2 vstupenky na slavnostní zakončení s projekcí snímku Jako sen.

zdroj: Klára Skřenková, 2media
připravil: Jakub Gutt

foto: 2media

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast