Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Kolik sexu nakonec bude v Padesát odstínů šedi? – Nikdo neví

Padesát odstínů šedi. Těžko by se našel někdo, kdo o knize nebo chystaném filmu alespoň neslyšel. Šikovný marketing umocněný slávou knižní předlohy dělá divy. Producenti jednoho z nejočekávanějších titulů roku se rozhodli nepořádat tiskovky ani novinářské projekce. Ale nebojte, nás to nezastaví. Ať už film dopadl jakkoliv, ještě v den premiéry si u nás přečtete recenzi. Umělecký přesah asi nikdo nečeká, ale bude zajímavé zjistit, zda to celé dobře funguje.

Padesát odstínů šedi (foto: CinemArt)

Padesát odstínů šedi (foto: CinemArt)

Filmovou verzi příběhu novinářky a mladého miliardáře se zvláštními sexuálními choutkami provází od začátku zvláštní, ale evidentně promyšlená kampaň. Producenti mají v rukou silný produkt a tak si mohou dovolit napínat divácká očekávání až do poslední chvíle. Trilogie E. L. Jamesové se prodalo více než 100 milionů výtisků. Trailer se stal loni nejsledovanější filmovou upoutávkou na YouTube. Na kanále Totalfilm.cz česká verze traileru zaznamenala do této chvíle téměř 250 000 zhlédnutí. Vše co o filmu víme se dá shrnout do dvou vět. Film vznikl pod vedením režisérky Sam Taylor-Johnsson a podle scénáře Kelly Marcel. Volba režisérky byla nečekaná, nemá za sebou žádné výrazné dílo. Známá je spíš jako manželka akční hvězdy Aarona Taylora-Johnssona.

„Musím přiznat, že jsem do toho skočila rovnýma nohama. Pomyslela jsem si: Super. Přečetla jsem si tu knihu. Cítím, že je na tom příběhu něco velmi jedinečného, čemu rozumím. Najednou jsem se ocitla v rozjetém vlaku a ta zodpovědnost se zdála obrovská. Chtěla jsem se zavděčit fanouškům, aby pocítili, že jim dávám to, co jim dala kniha. Chtěla jsem, aby to tu sílu neztratilo, a doufám, že je to vyvážené,“ říká režisérka Sam Taylor-Johnsson.

Padesát odstínů šedi – E.L. James lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Padesát odstínů šedi (foto: CinemArt)

Padesát odstínů šedi (foto: CinemArt)

Hlavní role mají po značných castingových peripetiích Jamie Dornan a Dakota Johnson. Oba byli vybráni po dlouhých měsících hledání. Tvůrci vybírali herce v New Yorku, v Los Angeles a v Londýně, kde se o roli Christiana Greye ucházel i Jamie Dornan. Ti, kteří byli pozváni ke konkurzu, byli kvůli ochraně scénáře požádáni, aby si připravili scénu z jiného filmu (Dornan si vybral scénu z filmu Pravdivá romance). K všudypřítomnosti této trilogie Dornan dodává: „Samozřejmě, že jsem ty knihy znal. Museli byste být mrtví, abyste o nich nevěděli.“

Dornan pak letěl do Los Angeles k samotné Taylor-Johnson na konkurz, při kterém potkal i již obsazenou Dakotu Johnson, aby při čtené zkoušce mohli vyzkoušet společnou chemii. Obvykle plachý herec přiznává:

„Dakota se mi hned zalíbila. Má v sobě takový odstup a byla velmi svědomitá a prostě vážně dobrá. Vlastně mi jí bylo během konkurzu líto. Musela ty scény dělat znovu a znovu s různými chlapy a nakonec jsem přišel já, až na konci dne a vlastně jsem se zeptal, ‚Podívej, můžeš kvůli mně ze sebe ještě jednou vydat to nejlepší?‘ A ona to zvládla.“

Do Česka film dorazí už ve čtvrtek 12. února. Stane se tak pouhý jeden den po světové premiéře na Berlinale.

AC, totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2015

Padesat_odstinu_sedi_poster_teaser

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast