Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Spiderman se vrací do náruče Marvelu – Sony ale přesto neopouští

Je to jako blesk z čistého nebe. Studio Sony dnes oficiálně potvrdilo spolupráci s Marvelem a Spiderman se tak stává pravoplatným členem Marvel Cinematic Universe. Může se tak postavit po bok Ironmana, Kapitána Ameriky, Thora nebo Hulka.

Sony filmová práva na Spidermana zakoupilo od Marvelu již v roce 1999 za pouhých 7 miliónů dolarů. Marvel tehdy kvůli vleklé finanční krizi rozprodával licence jako na běžícím pásu. Ve smlouvě si studio zajistilo většinou nějaká procenta ze zisku snímku a důležitou podmínku – a to že minimálně každých pět let spatří světlo světa l film s pavoučím hrdinou. Mimochodem, práva na sérii X-men (taktéž od Marvelu) vlastní studio Fox – od kterého se dočkáme příští rok dalšího zářezu: X-men: Apocalypse.

Amazing Spider-man 2 (foto: Falcon)

Amazing Spider-man 2 (foto: Falcon)

Sony svou licenci zúročilo již několikrát. Každý si asi pamatuje Spidermanovskou trilogii od Sama Raimiho, kde se pod maskou skrýval Tobey Maguire. Před třemi lety se studio rozhodlo sérii zrestartovat. A tak přišel na svět Amazing Spiderman. Škrabošku tentokrát nosil Andrew Garfield. Studiová očekávání se zde však nenaplnila, nové díly nebyly tak výnosné, jak se očekávalo. A tak hlavouni ze Sony tápali, co s jejich blockbusterovým zlatem dělat dál. Své snažení vložili do dalšího pokračování, Spiderman se postavil nebezpečnému Electrovi a Sony očekávalo miliardové tržby. Ty se ale nedostavily.

Poté přišly na řadu zběsilé nápady na vyždímání Spidermaního univerza až na kost. Spidey se měl utkat s padouchy ze Sinister Six, dočkat se dalšího pokračování a dokonce v sólovém filmu ukázat minulost tetičky May.

Spiderman Tobey Maguire (foto: archiv)

Spiderman Tobey Maguire (foto: archiv)

Tyto informace byly prozrazeny zejména při útoku hackerů přes uniklou emailovou korespondenci. Přes všechny šílenosti však vyšlo najevo, že Sony napadla i jedna logická možnost. Tím bylo spojení se s Marvelem, který na komiksovém poli slaví nevídané úspěchy.
A tak se po několika jednáních studia konečně dohodla. Na svět přijde další Spiderman a s předešlými díly nebude mít nic společného.

marvel-logoS největší pravděpodobností se ukáže již příští rok a to v pokračování Kapitána Ameriky, který nese podtitul Civil War a v papírových komiksech zde Spiderman zastává důležitou roli.
Oficiálně se Spiderman ukáže 28. července 2017 v zatím nepojmenovaném sólovém filmu. Studiu Sony stále zůstává distribuce, financování a kreativní kontrola nad finálním střihem, Marvelu tak pravděpodobně připadnou tučná procenta ze zisku.

Dalšími filmy, kde by se nový Spiderman mohl ukázat, jsou nepochybně Avengers: Infinity War: part I. (2018) a part II. (2019).
Marvel musí také přesunout na jiné termíny několik filmů z filmové fáze 3, kam se Spiderman nově dostal. Thor: Ragnarok se přesouvá na 3.11.2017, Black Panther na 6.7.2018, Captain Marvel na 2.11. 2018 a Inhumans na 12.7.2019.

Tápání studia Sony zřejmě skončilo. Komiksoví fandové budou nadšení, uvidíme, jak zareagují na další přeobsazení oblíbeného hrdiny. Hon na nového Spideyho začal – máte nějaké tipy?

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Sony Entertainment, Marvel © 2014

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast