Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Letošní Febiofest bude podle Fera Feniče nejlepší

Na dnešní tiskové konferenci k 22. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha Febiofest, řekl jeho prezident Fero Fenič, že letošní ročník bude zřejmě nejlepší v historii. Zřejmě není daleko od pravdy. Pořadatelům se podařilo získat opravdu velké množství zářivých hvězd. Od dříve ohlášené Kim Novak přes Alana Rickmana, jehož film Králova zahradnice bude festival otevírat až k režisérům jako je třeba Jean-Jacques Annaud (Sedm let v Tibetu) či John Madden (Zamilovaný Shakespeare). Přijede i herečka Alba Rohrwacher nebo herec a režisér Jeroen Krabbé.

Alan Rickman

Alan Rickman

Celkem letos festival nabídne divákům 159 filmů z 56 zemí na 562 projekcích po celé České republice. Kromě Prahy se přehlídka podívá do dalších 14 českých měst. Moderátorkou slavnostního zahájení i zakončení bude Jolana Voldánová. Předsedkyní letošní poroty se stala herečka Vlasta Chramostová. Ostatními členy festivalové poroty je 33 vybraných diváků všech věkových skupin.
Zakončovacím snímkem bude Druhý báječný hotel Marigold, který osobně uvede jeho režisér John Madden.

Na dnešní tiskovce dokonce nedošlo ani na tradiční spílání na nedostatek financí. Z úst festivalového týmu zaznělo zásadní poděkování Ministerstvu kultury, které festivalu vyšlo vstříc minimálně desetimilionovou finanční injekcí.

Tým Febiofestu kromě tradičních sekcí připravil v oficiální spolupráci s Berlinale sekci Culinary Cinema. Na zmíněné áčkové přehlídce před časem vznikl koncept zážitkových projekcí. Culinary Cinema nabídne tři filmy s exkluzivní večeří, které připraví se svým týmem Zdeněk Pohlreich. Lístky zahrnující projekci a večeři ve filmových ateliérech Barrandov jsou již k dostání v tradičních předprodejích.

Kim Novak - Vertigo

Kim Novak – Vertigo

Už před časem festival oznámil první letošní hvězdu Kim Novak, která krom osobní účasti uvede také speciální výstavu svých obrazů ve Strahovském klášteře.

Febiofest už tradičně nabídne i snímky z letošních Oscarů. Mimo jiné i Still Alice s Julianne Moore, Čarovný les s Meryl Streep, Hon na lišku nebo drama Mr. Turner.

oleg-one-copyVedle již ohlášených filmových hvězd přijede na Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest  jeden z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů Mike Downey. Ten do Prahy přijíždí také jako „vyslanec“ Evropské filmové akademie, v rámci které všemožně podporuje vězněného ukrajinského režiséra Olega Sentsova. Podobně jako při nedávném udílení výročních filmových cen v Polsku podpořili lidé v sále protest vztyčením cedulí s nápisem Jsem Oleg Sentsov, připojí se Febiofest vlastní protestní akcí Svobodu pro Sentsova.

Ve středu 11. března startuje předprodej vstupenek. Lístky je možné zakoupit i online. Letošní novinkou je velmi povedená a přehledná mobilní aplikace Febiofest. K dispozici je pro android i ios. Program festival již zveřejnil na svých webových stránkách a je také součástí zmíněné mobilní aplikace.

Febiofest aplikace pro mobily

Febiofest aplikace pro mobily

připravil: MS, AC, totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast