Recenze | Vzkříšení démona patří k tomu lepšímu v žánru

Originalitu můžeme v hororu očekávat těžko. Vzkříšení démona se přesto daří nabídnout prostředí, které se v klasických vyvražďovačkách většinou neobjevuje. Žádný polorozpadlý dům, osamocené místo ani temné lesy. Máme tu vědecké pracoviště, laboratoř. V ní několik vědců, kteří se snaží oživit psa. Mají totiž sérum, které za pomoci elektrošoků dokáže vyrvat zemřelého pacienta ze spárů smrti.

Vzkříšení démona (foto: Bontonfilm)

Vzkříšení démona (foto: Bontonfilm)

Podaří se oživit psa. Sice se po pár dnech od zmrtvýchvstání chová trochu divně, ale parta vědců se rozhodne pokus zopakovat s dalším zvířecím exemplářem. Stane se ale nehoda při níž Zoe (Olivia Wilde) dostane smrtelný zásah elektrickým proudem. Její kolega a přítel Frank (Mark Duplass) se se smrtí milované partnerky nesmíří a rozhodne se ji oživit. Úspěšně. Ale celý tým začne po pár hodinách tušit, že rozhodně není a nebude všechno v pořádku…

Jedno se musí Vzkříšení démona nechat. Ačkoliv námětem silně připomíná Hráče se smrtí, s dvacet let starým filmem má pramálo společného. Stopáž (83 min.) je příjemná a zaručuje minimum hluchých míst. Nuda se nekoná, i když si tvůrci ze začátku pomáhají trapnými lekačkami. Jakmile se Zoe probudí ze smrti, začíná jízda, která nepoleví až do samého závěru. Ten mimochodem stojí za to, jen doufejme, že nebude základem pro další díl. Ten už by totiž nemusel dopadnout takto. Tedy relativně dobře.

Vzkříšení démona (foto: Bontonfilm)

Vzkříšení démona (foto: Bontonfilm)

Těžko říct, co by se stalo, kdyby se tvůrci snažili víc vytěžit námět a stopáž by se prodloužila. Nedokážu odhadnout, jestli by si snímek ještě zachoval kompaktnost, kterou má.
Je tu samozřejmě spousta sporných momentů. Tvůrci samozřejmě drží vyzkoušené žánrové rámce. Holčiček s panenkou už je možná opravdu až příliš. Z Paranormal Activity asi zase pochází inspirace k použití simulovanách záběrů z bezpečnostních kamer.

Kolekce Horory DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Výraznou devizou filmu je nadstandardní obsazení. Olivii Wilde nemusím komentovat – vládne celému filmu. Ale je tu také výrazný Mark Duplass nebo Evan Peters z AHS.

  • Režie - 50%
    50
  • Scénář - 45%
    45
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera, vizuál - 60%
    60

Vzkříšení démona (USA, 2015)

Letošní hororová nabídka není nijak valná. Žena v černém 2 sice vrací diváka ke klasické duchařině, ale docela nudí. Ghoul je zajímavý spíš českým štábem než obsahem. Vzkříšení démona je zatím jednoznačně nejlepším zástupcem žánru.

55 %
Vaše hodnocení filmu: 1.5 (8 hlasů)
Sending
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2015

Vzkříšení démona
The Lazarus Effect
Thriller / Horor
USA, 2015, 83 min
Premiéra: 12. 3. 2015 (Bontonfilm)

Režie: David Gelb
Scénář: Jeremy Slater, Luke Dawson
Kamera: Michael Fimognari
Hudba: Sarah Schachner
Hrají: Olivia Wilde, Evan Peters, Sarah Bolger, Mark Duplass, Donald Glover, Ator Tamras, Bruno Gunn

vzkriseni-demona-plakat

  1. Visitor Rating: 3 Stars

    Reagovat na tento komentář
  2. Visitor Rating: 2 Stars

    Reagovat na tento komentář
  3. Neříkám že Ghoul je kdovíjak super, ale tady mi vadilo to, že se něco děje až ke konci a jinak je to furt samý čekání a občas ň ějaká lekačka

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rating