Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Schmitke na Febiofest přináší mysteriózní komedii s nádechem Twin Peaks

Ani letos nechybí v soutěžní sekci Febiofestu Nová Evropa český zástupce. Je jím česko-německý koprodukční snímek Schmitke mladého českého režiséra žijícího v Berlíně Štěpána Altrichtera. Mysteriózní komedie o stárnoucím německém inženýrovi Schmitkem si odbyla světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v korejském Busanu, a na festivalu východoevropského filmu v německém Cottbusu získala dokonce cenu za nejlepší debut. 

Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí – v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací.

schmitke plakatRežisér Štěpán Altrichter svůj absolventský film charakterizuje jako podivnou, mystérii, trochu ve stylu Kafkova Zámku, která vychází z povídky spisovatele a scenáristy Tomáše Končinského s názvem Julius Schmitke proklouznul smrti jako neobratný tuleň. „Naší vizí bylo natočit film, který bude na jedné straně žánrově tajuplný a napínavý, na druhé straně přináší trochu jiný pohled a silné poselství. Atmosférou má nejblíže například k seriálu Davida Lynche Twin Peaks nebo filmu Seriózní muž bratří Cohenů, což jsou velice svébytně vyprávěná díla, které ale přitahují mnoho diváků a jsou uznávaná jako tzv. alternativní hlavní proud. Julius Schmitke je česká verze této filmové tradice, která se v Evropě vyskytuje v poslední době bohužel jen ojediněle,“ vysvětluje Štěpán Altrichter.

Film můžete v rámci festivalu vidět v úterý 24. března v 16.45 a ve středu 25. března ve 21.45. Všechna promítání budou s úvodem režiséra a následnou diskuzí. Úterní projekci navštíví i herecká delegace.

připravil: JG, totalfilm.cz
zdroj: K. Skřenková, 2media

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast