Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

TRANSFORMERS JEDNA - DABOVANÝ TRAILER NA NAŠEM KANÁLE DNES V 16:30.

Začíná Febiofest ozdobený řadou zářivých hvězd filmu

Dvacátý druhý ročník Febiofestu odstartuje dnes večer slavnostním zahájením. Na něm převezmou ceny Kristián první hvězdní hosté Kim Novak, Alan Rickman a Jean Jacques Annaud. Zahajovacím filmem je Králova zahradnice, ve kterém roli krále ztvárnil právě Alan Rickman. Snímek rovněž režíroval. Přijede také John Madden (Zamilovaný Shakespeare), herečka Alba Rohrwacher, herec a režisér Jeroen Krabbé a další.

febiofest 2015-vizual
Celkem letos festival nabídne divákům 159 filmů z 56 zemí na 562 projekcích po celé České republice. Kromě Prahy se přehlídka podívá do dalších 14 českých měst. Předsedkyní letošní poroty se stala herečka Vlasta Chramostová. Ostatními členy festivalové poroty je 33 vybraných diváků všech věkových skupin.
Zakončovacím snímkem bude Druhý báječný hotel Marigold, který osobně uvede jeho režisér John Madden.

Alan Rickman

Alan Rickman

Tým Febiofestu kromě tradičních sekcí připravil v oficiální spolupráci s Berlinale sekci Culinary Cinema. Na zmíněné áčkové přehlídce před časem vznikl koncept zážitkových projekcí. Culinary Cinema nabídne tři filmy s exkluzivní večeří, které připraví se svým týmem Zdeněk Pohlreich. Lístky zahrnující projekci a večeři ve filmových ateliérech Barrandov jsou k dostání v tradičních předprodejích.

Vedle již ohlášených filmových hvězd přijede na Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest jeden z nejvýznamnějších evropských nezávislých producentů Mike Downey. Ten do Prahy přijíždí také jako „vyslanec“ Evropské filmové akademie, v rámci které všemožně podporuje vězněného ukrajinského režiséra Olega Sentsova. Podobně jako při nedávném udílení výročních filmových cen v Polsku podpořili lidé v sále protest vztyčením cedulí s nápisem Jsem Oleg Sentsov, připojí se Febiofest vlastní protestní akcí Svobodu pro Sentsova.

Febiofest kromě tradičních a novinkových sekcí nabídne i snímky z letošních Oscarů. Mimo jiné i Still Alice (Pořád jsem to já) s Julianne Moore, Čarovný les s Meryl Streep, Hon na lišku nebo drama Mr. Turner.

Ve středu 11. března startuje předprodej vstupenek. Lístky je možné zakoupit i online. Letošní novinkou je velmi povedená a přehledná mobilní aplikace Febiofest. K dispozici je pro android i ios. Program festival již zveřejnil na svých webových stránkách a je také součástí zmíněné mobilní aplikace.
MS, totalfilm.cz
TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast