Filmové premiéry od 9. dubna

Dnešním filmovým premiérám jednoznačně vévodí film od režisérů kultovního hitu Nedotknutelní. Novinka Samba spojila dvě velké hvězdy Charlotte Gainsbourg a Omara Sye. Další francouzský film v nabídce Diplomacie se vrací k dramatickým chvílím druhé světové války. Paříži hrozí, že vyletí do povětří… Druhý valčík spojuje politiku a sport a je zástupcem rumunské kinematografie.

Samba (Francie, 2014)

Samba-plakat

Samba se do Francie přistěhoval před deseti lety ze Senegalu. Pracuje načerno v různých zaměstnáních a doufá, že brzy dostane povolení k trvalému pobytu. Jeho neradostná rutina se změní, když potká Alice – manažerku, která trpí syndromem vyhoření a dobrovolnickou prací se snaží dát svůj život zpátky dohromady. Brzy mezi nimi vznikne křehké pouto. Jejich vztah se však nesetkává s pochopením okolí: Sambův strýc synovce varuje, že jej žena opustí, jakmile bude psychicky zase v pořádku, a Aliciiny kolegyně jí zase vyčítají, že si od klienta neudržela profesionální odstup.

Sambaicon_csfd
Komedie / Drama
Francie, 2014, 120 min

Režie: Olivier Nakache, Eric Toledano
Předloha: Delphine Coulin (kniha)
Scénář: Olivier Nakache, Eric Toledano, Muriel Coulin
Kamera: Stéphane Fontaine
Hudba: Ludovico Einaudi
Hrají: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim, Izïa Higelin, Hélène Vincent, Christiane Millet, Jacqueline Jehanneuf, Liya Kebede, Clotilde Mollet, Isaka Sawadogo, Jean-Michel Correia

Diplomacie (Francie / Německo, 2014)

Diplomacie-plakat

25. srpna 1944 Spojenci vstupují do Paříže. Krátce před úsvitem se německý vojenský místodržitel Paříže Dietrich von Choltitz chystá vykonat krutý příkaz Adolfa Hitlera, a to vyhodit do povětří pýchu všech Francouzů – hlavní město Paříž. Všechny mosty a historické budovy jsou již podminované, ale Paříž stále stojí a vyčkává. Z jakého důvodu Dietrich von Choltitz odmítá splnit Führerův rozkaz, i navzdory jeho bezmezné věrnosti Německé říši? Má v tom prsty švédský konzul v Paříži Raol Nordling anebo sám generál mění názor?

Diplomacieicon_csfd
Diplomatie
Drama
Francie / Německo, 2014, 84 min

Režie: Volker Schlöndorff
Scénář: Volker Schlöndorff, Cyril Gely (divadelní hra)
Kamera: Michel Amathieu
Hudba: Jörg Lemberg
Hrají: Niels Arestrup, André Dussollier, Burghart Klaußner, Robert Stadlober, Thomas Arnold, Charlie Nelson, Jean-Marc Roulot, Paula Beer, Attila Borlan, Jochen Hägele, Johannes Klaußner

Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988) (Rumunsko, 2014)

Druhý valčík

Otec a syn před obrazem doby, která svou banalitou odráží podhoubí Ceaușescova režimu rok před pádem. Dinamo a Steaua – armáda versus tajná policie. Domácí dříči proti vítězícím zarputilcům. Na čí straně stál Adrian Porumboiu jako možný nástroj manipulace? Pro koho měl v zápase pískat? Neměl raději derby – utopené ve vytrvalé sněhové bouři prosincového termínu – pro špatné podmínky odvolat? Nezáživná hra na dva poločasy, provázená znaveným rozhovorem filmaře a jeho objektu zájmu, přináší průnik do svědomí soudce, upřímnou zpověď filtruje vědomí záznamu a také ostych před vlastním synem.

Druhý valčík (Dinamo : Steaua 1988)icon_csfd
Al doilea joc
Dokumentární / Sportovní
Rumunsko, 2014, 97 min

Režie: Corneliu Porumboiu
Kamera: Corneliu Porumboiu
Hudba: Max Richter
Hrají: Corneliu Porumboi