Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | San Andreas kopíruje 2012, ale dá se přežít líp

Mayský kalendář měl dosáhnout konce svého třináctého cyklu 21. prosince 2012 a po tomto datu už podle nejmoudřejších mužů této dávné civilizace není nic. To samozřejmě vybízí k otázce: pokud kalendář nepokračuje, co se bude dít dál?

San Andreas (foto: Warner Bros)

San Andreas (foto: Warner Bros)

Počkat…tohle není film 2012? Tak proč zažívám tak silné déjà vu během celé projekce? Použijme tedy tento starší katastrofický film pro srovnání. Scénář jako přes kopírák: Otec John Cusack, pardon, Dwayne Johnson (zvaný „The Rock“) přichází o rodinu, protože mu manželka (Carla Gugin) odešla za jiným pracháčem (Ioan Gruffudd), který v Los Angeles staví nejvyšší a nejpevnější budovu. S sebou si bere i jejich dceru (Alexandra Daddario).

Ještě než si manželka stihne ke svému objevu přestěhovat spodní prádlo a dcera šminky, zasáhne tektonický zlom San Andreas, táhnoucí se téměř po celém západním územím USA, dosud největší změřené zemětřesení (na které asi hodinu před tím upozorňoval vědec-seismolog Paul Giamatti). Naštěstí je The Rock nebojácný pilot-záchranář a pomůže všem ze všeho. Jedinou osobou kterou nedokázal zachránit, byla jeho druhá dcera, která utonula při kanoistice. Otec se s tím samozřejmě nedokázal vyrovnat, a proto od něj chtěla odejít manželka.

San Andreas (foto: Warner Bros)

San Andreas (foto: Warner Bros)

Katastrofa nakonec prověřila skutečné povahové rysy všech postav: The Rock (stejně jako John Cusack) umí létat, řídit auto (člun), skákat padákem, vydrží pod vodou asi 16 minut a je čestný a milující. Jeho stále ještě manželka vyjde pomlácená a zakrvácená na střechu budovy, aby se poté na diváky usmívala krásnými vybělenými zuby, setřenou krví a špínou a nově udělaným make-upem a vlasy. Otčím se dle klasického scénáře projevil jako sobecký posera, který by nechal svou nevlastní dceru zahynout v autě. Naštěstí ji z auta dostane typický anglický gentleman Colton Haynes se svým mladším bratrem Artem Parkinsonem. Alexandra a Colton se poté do sebe přirozeně zamilují – světě div se – v budově Alexandřina otčíma, který ji tak zklamal (ani ta budova není tak pevná, jak jí tvrdil).

San Andreas (foto: Warner Bros.)

San Andreas (foto: Warner Bros.)

Film byl shlédnut ve 4XD sále a to byl taky hlavní důvod, proč se dal v pohodě vydržet až do konce. I když pár lidí z projekce odešlo a někteří se i při „dojemných“ nebo „napínavých“ scénách upřímně smáli. Stejně jako v 2012 i zde se nakonec rodina šťastně shledá a vše dopadne jak má.

  • 90%
    Vizuál, efekty (umocněno návštěvou 4DX projekce) - 90%
  • 30%
    Scénář - 30%
  • 50%
    Režie - 50%
  • 50%
    Herci - 50%
55%

San Andreas (2015)

Pro tento žánr filmu je Dwayne Johnson nepochybně vhodnější, než John Cusack. San Adreas je naštěstí svižnější a nevleče se. Nejsou v něm jako ve filmu 2012 tolik použité motivy typu „jen tak tak uhli“ nebo „jen tak tak uskočili než jim oheň spálil kůži“. Pokud navštívíte 4DX projekci, připočtěte si k hodnocení ještě 10% navrch. atp.

Sending
User Review
0 (0 votes)
Rostislav Ráček, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Warner Bros., Freeman Entertainment © 2015

San Andreas
Dobrodružný / Katastrofický
USA, 2015, 114 min
Premiéra: 28. 5. 2015 (Freeman Entert.)

Režie: Brad Peyton
Scénář: Jeremy Passmore, Carlton Cuse, Andre Fabrizio
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: Andrew Lockington
Hrají: Dwayne Johnson, Alexandra Daddario, Carla Gugino, Colton Haynes, Ioan Gruffudd, Archie Panjabi, Paul Giamatti, Kylie Minogue, Vanessa Ross, Morgan Griffin, Will Yun Lee, Hugo Johnstone-Burt, Marissa Neitling, Art Parkinson, Matt Gerald, Alec Utgoff, Todd Williams

CZ main one sheet SAN ANDREAS

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast