Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE VIDĚLI NOVÝ TRAILER DEADPOOL & WOLVERINE? Pokud vám unikl, pusťte si ho tady.

Soutěž s filmem Dáma ve zlatém

Už tento čtvrtek bude mít v českých kinech premiéru životopisný film Dáma ve zlatém, který vypráví skutečný příběh ženy, která se rozhodla dosáhnout spravedlnosti a za každou cenu bojovat o dědictví, které její rodině právem náleželo. V hlavních rolích se představí Helen Mirren a Ryan Reynolds. Připravili jsme pro vás soutěž o 5 knih s předlohou k filmu.

Kniha stejně tak i film vypráví strhující příběh portrétu Adele Bloch-Bauerové a jeho tvůrce Gustava Klimta. Klimt byl geniální malíř, buřič, svůdce a satyr. Jeho milostné eskapády hýbaly vídeňskou společností, neměl nouzi o dámy, které se od něho chtěly nechat portrétovat. Jednou z nich byla Adele Bloch-Bauerová. Ti dva spolu stvořili jeden z nejkrásnějších a nejzáhadnějších obrazů moderní doby. Zrodil se v idylických časech secesních salonů a vídeňských kavárniček, odkud jej smetl uragán válečných hrůz, aby se po dramatickém soudním sporu završil v aukční síni se ziskem 135 milionů dolarů. Dáma ve zlatém – Zlatá Adele, přezdívaná též rakouská Mona Lisa, se vrátila do rukou svých dědiců, ale některá její tajemství zůstávají.

Dáma ve zlatém (foto: Forum Film)

Dáma ve zlatém (foto: Forum Film)

Začínáme v časech vídeňské secese, kdy nespoutaný Klimt tvoří své obrazy. Starosvětská Vídeň s kavárničkami a měšťanskými salony, kde se schází vybraná společnost, na ně vůbec není připravená. Až na výjimky. A jednou z nich je Adele Bloch-Bauerová. Nekonvenční mladá dáma s cigaretou v ústech a buřičskými řečmi. Čas ale nezůstává stát. Do vídeňských ulic vpochoduje Hitler a v patách mu táhne smrt. Donedávna bohatí a privilegovaní Židé jsou ožebračováni, deportováni a vražděni. Z mecenášů umění a intelektuálů je rázem méněcenná rasa, jejich majetek je rozkraden nebo zničen. Hrůzy války jsou nekonečné a mnozí účastníci příběhu o Zlaté Adele je krutě zaplatí životem. Někteří ale přežijí a po válce se vrhají do boje za spravedlnost. A za vyrovnání křivd. Směs thrilleru o hrůzách války, ponížení a zoufalství s románem o umění, o lásce, vášni a síle lidského ducha vydalo nakladatelství Metafora v edici Beletrizovaných životopisů.

Soutěž o knihy Dáma ve zlatém

[contact-form][contact-field label=’Jméno‘ type=’name‘ required=’1’/][contact-field label=’Email‘ type=’email‘ required=’1’/][contact-field label=’Ve kterém městě je nejznámější muzeum Gustava Klimta?‘ type=’radio‘ required=’1′ options=’Paříž,Praha,Vídeň’/][/contact-form]
Soutěž probíhá od 24. června do 28. června 2015 – 23:59. Každý soutěžící smí do soutěže zaslat pouze jeden email se správnými odpověďmi nebo místo emailu použít formulář na webu. Pokud pořadatel zjistí, že soutěžící toto pravidlo obchází, vyloučí ho ze slosování. Pokud budete odpovídat na email soutez@totalfilm.cz, uveďte do předmětu Dáma ve zlatém.
Ceny do soutěže věnovala distribuční společnost Forum Film a nakladatelství Metafora.

Recenzi filmu přineseme v pátek.

Logo PP

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast