Recenze | Mission Impossible – Národ grázlů vám vytře zrak

Ethan Hunt (Tom Cruise) je zpátky. A věřte mi, že v takové formě jste ho ještě neviděli. Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že tahle akční série má vzestupnou tendenci. Třeba takový McClane teď už může jen tiše závidět. Abych se přiznal, do příchodu Abramse jsem se s Huntem celkem nudil. Civilnější napínavé chvilky střídala přepálená akce a neustále si tu někdo strhával s obličeje masku. Nikde jsem ale neviděl nadhled, který přinesla až trojka. Teprve u Národu grázlů mám však pocit, že je tu vše dávkováno s mírou. Vůbec poprvé si říkám, že bych chtěl pokračování. Tak si tedy nejlepší díl série trochu rozeberme.

Mission Impossible: Národ grázlů

Mission Impossible: Národ grázlů

Agent Ethan Hunt z IMF se snaží překazit plány Syndikátu. Jedná se o organizaci tvořenou zběhlými agenty, která je zodpovědná za nespočet teroristických útoků po celém světě. Všichni kromě Hunta a jeho party si ale myslí, že jsou to pouhé nehody a Syndikát je smyšlenka. Když je kvůli nedodržování protokolu IMF rozpuštěna, může se Ethan spolehnout jen na sebe a věrné parťáky.

Když se ještě před titulky na plátno vyřítí Cruise naskakující na letadlo, je jasné, že půjde o zběsilou akční jízdu. A taky že ano. Ať už se Ethan houpe na lanech během představení ve vídeňské opeře, potápí se do nádrže nebo prohání na motorce, říkáte si, že líp by to snad natočit ani nešlo. Druhým opěrným pilířem je vtip.

Mission Impossible: Národ grázlů (foto: CinemArt)

Mission Impossible: Národ grázlů (foto: CinemArt)

Typická melodie utnutá ve chvíli, když Cruise ztratí balanc, kamera snímající pohyb, která se dá deaktivovat pouze, když člověk zadrží dech na tři minuty a potopí se do nádrže, vypořádání se z hlavním záporákem. Je toho hodně. Třešničkou na dortu je pak tajemná agentka Ilsa (Rebecca Fergusson), která si pro ránu nejde zrovna daleko. Kdyby měl McQuarrie zájem o bondovku, byl bych rozhodně pro. Tohle byl totiž tak trochu Bond bez Bonda.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 70%
    70
  • Vizuál a kamera - 90%
    90
  • Herci - 80%
    80

Mission Impossible: Národ grázlů (2015)

McQuarrie se svým oblíbencem Cruisem mi vytřeli zrak. Dostal jsem akční pecku, která až na trochu pozvolnější finále neztratila rychlost a neměla žádné hluché místo. Bylo to vůbec poprvé, kdy jsem si řekl, že bych chtěl pokračování. I když možná by se v tom nejlepším mělo přestat.

80 %
Vaše hodnocení filmu: 1.1 (8 hlasů)
Sending
Svatoslav Hofman, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt, Paramount © 2015

viděli jsme v BRND_IMAXLogo_2925C_CzechRepublic

Mission Impossible – Národ grázlů
Mission: Impossible – Rogue Nation
Akční / Dobrodružný / Thriller
USA, 2015, 132 min
Premiéra: 30. 7. 2015 CinemArt

Režie: Christopher McQuarrie
Scénář: Christopher McQuarrie
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Joe Kraemer
Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Ving Rhames, Alec Baldwin, Sean Harris, America Olivo, Simon McBurney, Jing Chu Zhang, Tom Hollander, Jens Hultén, Alec Utgoff, Hermione Corfield, Nigel Barber

Mission Impossible Národ grázlů poster

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rating