Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Thriller Gangster Ka byl ve Varech představen tvůrčí delegací

V Domě ČT byl představen nový thriller Gangster Ka režiséra Jana Pachla. Příběh podle knihy Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř dorazí do českých kin během září. Snímek půjde do kin ve dvou dílech. První, jak bylo řečeno v kinech od září, se věnuje událostem v ČR, druhý s podtitulem Afričan o gangsterově exilu pak v listopadu.

Ganngster Ka - tvůrci filmu na diskuzi v Domě ČT na MFF KV

Ganngster Ka – tvůrci filmu na diskuzi v Domě ČT na MFF KV

V režii Jana Pachla (Cirkus Bukowsky), který je i autorem scénáře, na plátně excelují Hynek Čermák, Alexej Pyško, Jaromír Hanzlík, Miroslav Etzler či Vlastina Svátková. Impulz ke vzniku filmu dal producent Adam Dvořák. Podle Jaroslava Kmenty je v příběhu 80% reality. Podle režiséra Jaroslava Pachla si ve scénáři tvůrci vybrali kostru důležitých událostí ze života Radovana Krejčíře a kolem nich byla následně nabalena dějová kostra. Film není jeho autobiografií.

Režisér Jan Pachl dodává, že příběh není žádná legrace. „Být gangsterem není nic jednoduchého, není to hezké zaměstnání. Žijete neustále ve strachu a nevíte, kdy vás někdo zlikviduje.“ Miroslav Etzler o ukázkách filmu prohlásil, že jsou nad jeho očekávání. Když jsem četl ten scénář, nevěřil jsem, že je možné ho v českých podmínkách natočit. Totéž prohlásil i herec Alexej Pyško a pochválil nadstandardní podmínky, které panovaly při natáčení.

Gangster Ka (foto: Bioscop)

Gangster Ka (foto: Bioscop)

Natáčelo se na Kanárských ostrovech, které jsou lokacím v Jihoafrické republice nejpodobnější. Predrag Bjelac říká, že film je o mechanismu zločinu. Podle něj se předobraz filmového gangstera Krejčíř stal zločincem až v zahraničí. Totéž tvrdí i jeho bývalý bodyguard. V Jižní Africe prý zúročil to, co se naučil v Česku. V JAR podle něj stačí mnohem menší prostředky na uplácení a vše je ještě jednodušší než u nás.

Gangster Ka (foto: Bioscop)

Gangster Ka (foto: Bioscop)

Film produkuje Adam Dvořák, který má za sebou divácky úspěšné filmy jako Rafťáci, Bobule, 2Bobule, Martin a Venuše nebo Lidice, a který k natáčení dodává:“ Film Gangster Ka bylo asi moje zatím nejtěžší natáčení. Vzhledem k velmi omezenému rozpočtu na dva filmy (37 milionů korun), bylo třeba mnohdy dělat zázraky. Již teď je ale  jasné, že výsledný materiál působí velmi výpravně a velkolepě. Byl jsem až překvapen, jak autenticky některé scény působí. Film rozhodně vybočuje z klasického českého filmu.“

A jak je tedy postavena celá dějová linka? Radim Kraviec bez mrknutí oka okrádá stát o miliardy korun. Když jej nečekaně zradí jeho pravá ruka, Albánec Dardan Cirkel, který spolupracuje s hospodářskou kriminálkou, nepolapitelný tunelář končí ve vazbě. Díky šikovným právnickým kličkám se sice dostává velmi rychle na svobodu, vězeňskou zkušeností ale jeho opatrnost a chladně kalkulující mysl nenávratně mizí. Gangster rozjíždí mašinerii pomsty, v které překračuje pomyslnou hranici od finančního zločince k nelítostnému řezníkovi…

připravil: MS, AC, totalfilm,cz
foto/video: Totalfilm.cz, Bioscop © 2015

GangsterKA_A1_nahled

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast