V Česku se začal točit Anthropoid s Dornanem a Geislerovou

V tomto týdnu začalo natáčení koprodukčního snímku Anthropoid. Snímek Seana Ellise vzniká podle skutečných historických událostí, které jsou připomínány jako jeden z nejdůležitějších a také nejemotivnějších okamžiků české historie – atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Hrdinský čin sice na jedné straně umocnil německé represe, ale stal se také iniciačním momentem pro mnoho dalších odbojových aktivit ve 2. světové válce. Operace Anthropoid pomohla  – bez ohledu na tragické následky – posílit dlouho nepoznaný pocit národního sebevědomí, vlastenectví i osobní statečnosti jednotlivců.

z natáčení Anthropoidu - David Ondříček, Sean Ellis a Kryštof Mucha

z natáčení Anthropoidu – David Ondříček, Sean Ellis a Kryštof Mucha

Režisér Sean Ellis obsadil hlavní role parašutistů Kubiše a Gabčíka herci  Jamie Dornanem a Cilianem Murphym. Gabčíkovu partnerku Lenku Fafkovou si zahraje česká herečka Aňa Geislerová. Partnerkou Jamieho Dornana bude Charlotte Le Bon, známá z filmu Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, 2014).

V horkých červencových vedrech se točily se zimní záběry, kdy parašutisté po seskoku na území protektorátu odjíždějí zmapovat situaci v Praze a připravují svou další činnost. Iluzi zimní krajiny proto pomohl vytvořit umělý sníh z celulózy. Téma atentátu, stejně jako události, které mu předcházely či následky, které přinesl, se staly námětem řady domácích filmových nebo televizních snímků. Nyní se příběhu ujal zahraniční tvůrce, což slibuje českému divákovi nový a netradiční pohled na důvěrně známé události.

Sean Ellis na place filmu Anthropoid

Sean Ellis na place filmu Anthropoid

„Pro nás, jako české koproducenty je významné, že máme možnost se podílet na látce, tak výrazně spojené s našimi dějinami, ale uchopené s možností uměleckého přesahu, který přináší tvůrčí potenciál celého týmu pod vedením režiséra Seana Ellise,“ říká David Ondříček, jehož společnost Lucky Man Films je koproducentem Antropoidu.

„Poprvé jsem se začal zajímat o příběh operace Anthropoid v roce 2002, kdy jsem viděl televizní dokument o této události. Nikdy předtím jsem o operaci neslyšel a byl jsem doslova uchvácen činy a skutečnostmi, které jsem viděl,“  řekl Sean Ellis  a dodává:  „Chci, aby to byl film plný emocí, ne epické válečné drama. Jde mi o osudy Kubiše a Gabčíka, chci poznat, co cítili.“

Jamie Dornan

Jamie Dornan

 „Ve škole jsme druhou světovou válku samozřejmě probírali, ale já moc nedával pozor. O téhle epizodě jsem neslyšel, dokud jsem si nepřečetl scénář. Pak mě ohromilo, že jsem o tom nevěděl,“ uvedl Jamie Dornan, který přijel představit projekt na letošní festival do Varů na otočku z Londýna. Parašutista Jan Kubiš se mu podle jeho slov ze všech jeho rolí nejvíc podobá. „Pocházím z Belfastu. Tam jsme se s konfliktem, nespravedlností a nejednotou potýkali hodně. To vás jako osobu asi ovlivní,“ řekl na tiskové konferenci.

Anna Geislerová a Jamie Dornan

Anna Geislerová a Jamie Dornan

Film Anthropoid vzniká v produkci společnosti LD Entertainment  Mickeyho Liddella,  v jehož produkci vznikly například mrazivé drama Mezi vlky (The Grey, 2011) s Liamem Neesonem nebo thrillery The Collection (2012) a Where the Devil Hides (2014). Dalšími producenty jsou Anita Overland, mimo jiné producentka filmů  Železná lady (The Iron Lady, 2011), za který  Meryl Streepová získala Oscara nebo Rivalové (Rush,2013), nominovaného na Zlatý globus,  Chris Curling, který již v České republice natáčel film Hanibal – Zrození (Hannibal-Rising, 2007), Pete Shilaimon, který je podepsán pod adaptací knihy Emila Zoly Tereza Raquinová s názvem In Secret (2013) a za českou stranu  David Ondříček a Kryštof Mucha ze společnosti Lucky Man Films – držitelé Českého lva za film Ve stínu.

Delegace k filmu Anthropoid-kviff

Delegace k filmu Anthropoid-kviff

Britský režisér a scenárista Sean Ellis se proslavil krátkým filmem Cashback (2004), komediální miniaturou z noční směny jednoho supermaketu, s níž se každý zaměstnanec vyrovnává po svém. Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného filmu. Dalším pak bylo hororové drama Střepy v hlavě (The Broken, 2008), načež o pár let později překvapil Ellis své fanoušky sofistikovaným sociálním dramatem Metro Manila (2013), za který získal diváckou cenu na festivalu v Sundance, British Independent Film Award a nominaci na cenu BAFTA.

Natáčení Anthropoidu bude probíhat v průběhu července a srpna v různých lokacích v Praze a okolí. Režisér se štábem vybrali místa tak, aby bylo možno dosáhnout maximální autenticity. „Hledali jsme zajímavá místa a  potěšilo nás, že se Sean nakonec v několika případech vybral lokace, v nichž jsme natáčeli také náš film Ve stínu,“ říká David Ondříček.

zdroj: U. Donátová