Glosa | Star Dance umořuje nudou s tygříky

Sedmá řada taneční soutěže Star Dance udržuje snad hlavně kvůli obří sledovanosti status quo. Opět spíš než soutěž evokuje nablýskanou estrádu, v níž o nic nejde, a kterou umrtvuje laskavý maminkovský nehumor Marka Ebena. Mladším divákům show nemá co nabídnout.

Marek Eben a tereza Kostková (foto: ČT)

Marek Eben a Tereza Kostková (foto: ČT)

Z prvního, dvouhodinového dílu potom nevyvstávaly ani tak zvedačky, jako humorné nadhazovačky Ebena druhé moderátorce Tereze Kostkové, co v úvodních titulcích krásně hraje na saxofon.

Během večera se ale stalo třeba toto:

Eben: To poslední, co by George Michaela zajímalo, jsou modelky. Jako když diabetika dáte do cukrárny, co myslíš, Terezko?
Kostková: Ano, já si tady také připadám jako v nějaké krásné cukrárně, možná i výhledově něco napeču. Ale vy jste nám, Jitko, nabídla velmi dobrý zákusek!

Eben s Kostkovou se zkrátka přirovnání učili od těch nejlepších, což v jejich pojetí znamená, že si poslechli sami sebe v minulých řadách. Kapela se přirovnává k osmiválci, co burácí pod kapotou, Eben se pořád obrací na „pana generálního“ v publiku a Kostková peskuje porotu, že „nehodnotí pěkně“. Humor je zkrátka neuvěřitelně bezkrevný, předpřipravený, ve stylu „tak a teď je pauza na smích“. Právě změna moderátora mohla celý koncept posunout trochu jinam, takhle to bude celé dva měsíce zase jen o schematických perličkách a nijakém popichování.

Jitka Schneiderová s tanečním partnerem (foto: ČT)

Jitka Schneiderová s tanečním partnerem (foto: ČT)

Co jí dáváš za granule?

I když… I sedmá řada populární soutěže nechce urazit vůbec nikoho, to je pravda. Ale jen do té doby, než na parket dorazí několik tanečnic, které Marek Eben tituluje jako tygříky a ptá se jich, co jí za granule, když už teda přitančily od té plotny. Sexismus vždycky praští do uší, protože Star Dance je jinak totálně asexuální show, kdy je noční nálet na ledničku stokrát vášnivější než tango dietoložky Kateřiny Cajthamlové, a kde herec Marek Taclík odhodí rumba koule jenom proto, aby ho mohla jeho partnerka srandovně kopnout do rozkroku.

Leoš Mareš s taneční partnerkou (foto: ČT)

Leoš Mareš s taneční partnerkou (foto: ČT)

Když už jsme u těch soutěžících, tak ve všech směrech odzbrojující je jen herečka Jitka Schneiderová, jíž stačil jeden tanec k pozici favoritky. Bloggerka Marie Doležalová opět dření svoji „manic pixie dream girl“, čehož si všímají i porotci a culí se u „roztomilé potrhlosti.“, DJ Luccu potom nikdo nezná a tak to i zůstane. Pánové jsou zatím již klasicky hrozná dřeva, s čestnou výjimkou moderátora Leoše Mareše, jemuž se otevírají dveře do České televize, a zpěváka Radka Bangy, u nějž se samozřejmě tematizovalo hlavně to, že je Rom.

Porota zleva Jan Révai, Tatiana Drexler, Zdeněk Chlopčík, Radek Balaš (dole)

Porota – zleva Jan Révai, Tatiana Drexler, Zdeněk Chlopčík, Radek Balaš (dole)

Ale pořád lepší než sousedi vedle. Porotci ve Star Dance mají alespoň občas co říct a neomezují se na směšné líbilo/nelíbilo, tanečníci potom nesuplují tupé teenagerovské mlčení kolegů z ulice ve včerejší SuperStar. Na Star Dance se už nejspíš dál dívat nebudu, protože neláká na nic nového, zajímavého ani jiného a je jen usměvavou nudou. Jistým zvráceným příslibem dalšího levelu (ne)zábavy je snad jen avizovaný díl se Zdeňkem Svěrákem jako dalším porotcem. Jeho fúze s Markem Ebenem by totiž klidně mohla jednou pro vždy ukončit humor.

Jan Škoda, spolupracovník redakce
foto: © Česká televize 2015

Stardance VII. – každou sobotu ve 20:00 na čt1

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.