Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Program: Pád legendy je jedna velká zkratka

Dvě ze tří premiér tohoto týdne toho mají nakonec podobného mnohem víc než jen název. Stejně jako jsou roztěkané a zkratkovité Legendy zločinu, je podobně překotně vyprávěný i The Program: Pád legendy.

Story gangsterských dvojčat Krayových i příběh dopující cyklistické superhvězdy Lance Armostranga tak spíš než uspokojující životopisná dramata připomínají něco mezi trhajícím kalendářem a referátem na hodinu dějepisu.

The Program: Pád legendy (foto: © 2015 STUDIOCANAL. ALL RIGHTS RESERVED.)

The Program: Pád legendy (foto: © 2015 STUDIOCANAL. ALL RIGHTS RESERVED.)

Britský The Program mapuje hlavně profesionální život Lance Armstronga, muže, co na přelomu tisíciletí porazil rakovinu, aby celkem sedmkrát vyhrál Tour de France a stal se globální celebritou. Dokonalá fasáda amerického snu se ale před pár lety kompletně rozdrolila. Na Lance se provalilo, že celou dobu dopoval a musel vrátit všechny tituly. Pro některé nicméně hrdinou zůstává pořád, zejména proto, že rozjel charitu, co pomáhá lidem s rakovinou.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Scénář se ničeho nechytá a nerozehraje cokoliv zajímavého[/pullquote]Režisér Stephen Frears (Královna s Helen Mirren) cyklistu vlastně sleduje od momentu, kdy se dozvídá svoji hrozivou diagnózu, drasticky hubne, do toho jenom šeptá, že „zvítězí v Tour“, ale nemoc nakonec poráží. A pak už to jede z kopce, čímž nemyslíme závody. S větrem o závod tady jede hlavně Frears, co od Lanceho rychlého, až zázračného uzdravení ihned odbíhá k manželce, co děj hned po svatbě opustí, potom k samotné Tour, kompletně napíchnuté dopingem, ale i k investigativním novinářům, jimž se to všechno nezdá nebo k týmovým hráčům, co už nechtějí držet hubu a krok. Lance z plátna nesleze, motivů kolem něj je ale tolik, že se scénář žádného z nich nechytne a nerozehraje cokoliv zajímavého.

The Program: Pád legendy (foto: © 2015 STUDIOCANAL. ALL RIGHTS RESERVED.)

The Program: Pád legendy (foto: © 2015 STUDIOCANAL. ALL RIGHTS RESERVED.)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Ben Foster se snaží, ale o dokonalé vtělení nejde[/pullquote]Osobně by mě třeba bavilo, kdyby šlo o souboj Lance a investigativního novináře Davida Walshe, co jako první začal jít sportovci po krku. Touto cestou se ale film nevydává, stejně jako třeba nikdy nijak nezprostředkuje zážitek z nelidsky fyzicky obtížné Tour, jíž redukuje na několik montáží s archivními záběry. Místo toho vlastně nejčastěji sledujeme to, jak si titulní odosobnělý stroj na medaile a skoro stoprocentní záporák aplikuje drogy. Tím se konečně dostáváme k Armstrongovu představiteli: Ben Foster je sice snaživý, o žádné strhující vtělení tu ale nejde. The Program si navíc ještě trochu naběhne, když se v něm začne vtipkovat, že by si Lanceho v hollywoodském bijáku měl zahrát Matt Damon nebo Jake Gyllenhaal. No… Možná i měl.

  • 60%
    Režie - 60%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 60%
    Herci - 60%
  • 50%
    Hudba - 50%
50%

The Program: Pád legendy (2015)

The Program je matným životopisem, co se nikdy neodpíchne k čemukoliv zajímavějšímu nad výchozí reklamní slogan „vítězství měl v krvi.“ Jo, to víme. Co tam máte dál?

Sending
User Review
4 (2 votes)
Jan Škoda, spolupracovník redakceicon_csfd
foto/video: Bohemia MP/ Studio Canal © 2015

The Program: Pád legendy
The Program
Thriller / Drama / Sportovní
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2015, 104 min
Premiéra: 15. 10. 2015 Bohemia MP (SK: Continental)

Režie: Stephen Frears
Předloha: David Walsh (kniha)
Scénář: John Hodge
Kamera: Danny Cohen
Hudba: Alex Heffes
Hrají: Lee Pace, Elaine Cassidy, Ben Foster, Chris O’Dowd, Dustin Hoffman, Jesse Plemons, Bryan Greenberg, Guillaume Canet, Laura Donnelly, Hugh O’Brien, Jd Roth-round, Alex Dobrenko, Todd Terry, J.D. Evermore, Edward Hogg, Oprah Winfrey (a.z.)

Program Pád legendy poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast