Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Marťan vrátil víru v umění Ridleyho Scotta

Jasně, jsme zvyklí na feel-good nezávislé komedie. Animáky. A koneckonců i akční filmy. Ale že by byla rozprašovačem báječné nálady akční sci-fi, ve které se krkolomně zachraňuje astronaut, co uvízl na Marsu? To jsme tady asi ještě neměli. Blockbuster Marťan režiséra Ridleyho Scotta je ale přesně takový. Pozitivní. Vtipný. Lehkonohý. A vrací víru třeba i v umění režiséra.

Marťan (foto: CinemArt)

Marťan (foto: CinemArt)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Mark má poněkud tužší kořínek[/pullquote]Prokazovat různé formy umění musí ale stejně nejvíc astronaut Mark Watney (Matt Damon), jenž je součástí expedice na Mars. Během bouře se Mark zraní, přičemž zbytek posádky planetu opustí v domnění, že zahynul. Jenže Mark má poněkud tužší kořínek. Tohle všechno se stane v prvních deseti minutách dvouapůlhodinového filmu a asi není žádným spoilerem, že po zbytek stopáže sledujeme boj o astronautovu záchranu hned na třech frontách. Mark musí v malé základně vymyslet, jak získat vodu či jídlo. NASA musí vymyslet, jak ho dostat zpátky na Zemi. A zbytek posádky plující vesmírem čeká taky pár věcí na rozmyšlenou…

Marťan (foto: CinemArt)

Marťan (foto: CinemArt)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Optimistická oslava schopnosti řešit problémy[/pullquote]Marťan se možná trochu překvapivě nezaměřuje na to, jak strašný, depresivní a osamělý musí takový zásek na Marsu být. Jasně, Damonovi jde o život prakticky každou sekundu a jeho záchrana je čím dál víc nepravděpodobnější, tvůrci ale z jeho údělu těží větší než malé množství humoru. Damon si nahrává videodeník, při tom hláškuje jak o život, pěstuje brambory z vlastních exkrementů, hraje mu k tomu Abba i Donna Summer, až byste skoro zapomněli, že těch brambor nemůže nikdy vypěstovat dost, a že ho ohřívá malá atomová bomba. Marťan rozhodně nepřipomíná například temný, schizofrenní Moon Duncana Jonese, je spíš optimistickou oslavou schopnosti řešit problémy. Což je mimořádně osvěžující.

Marťan rozhodně není žádnou one-man show, když už jsme u těch ne-podobností s Moonem, v němž je pro Sama Rockwella vězením měsíční základna. Stejně času jako s Damonem trávíme i v ústředí NASA, kde se největší mozky světa snaží přijít na to, jak astronauta zachránit, nebo s posádkou lodi, jíž velí hrdinná Jessica Chastain. Ani tady však Marťan výrazně nezvážní, spíš se definitivně vyprofiluje jako blockbuster s humanistickým poselstvím, že i na jednom životě záleží, že se kvůli jeho záchraně dokáže semknout celá planeta, a že během toho neváhá utratit miliardy dolarů.

V záplavě dystopických sci-fi tak Marťan působí jako zjevení a pozitivním vibem připomene třeba letošní Zemi zítřka s Georgem Clooneyim. Pár hrubek by nesamozřejmě našlo – mraveniště postav je možná až příliš početné, Damon je možná někdy až příliš velkým MacGyverem a děj vás nikdy úplně nepřekvapí, jinak je ale Marťan perfektním řemeslem, co funguje jako velkolepá rodinná podívaná i jako reparát Ridleyho Scotta, jenž nás zklamával Prometheem, Konzultantem i Exodem. Konečně za jedna.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 70%
    Hudba - 70%
80%

Marťan (2015)

Ridley Scott se vrací na výsluní s humanistickým blockbusterem, kde depresi rozhání hláškující Matt Damon. Napětí vyvažuje humor a Marťan se stává především lehkonohou zábavou a oslavou schopnosti řešit problémy.

Jan Škodaicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2015

Marťan
The Martian
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2015, 134 min
Premiéra: 1. 10. 2015 CinemArt

Režie: Ridley Scott
Předloha: Andy Weir (kniha)
Scénář: Drew Goddard
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrají: Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Kristen Wiig, Aksel Hennie, Sebastian Stan, Mackenzie Davis, Donald Glover, Naomi Scott, Jonathan Aris, Lili Bordán, Brian Caspe, Gruffudd Glyn, Sam Spruell

Martan_plakat_web

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast