Seriál 007 | Roli Bonda definoval Sean Connery

Dvacátá čtvrtá bondovka se nezadržitelně blíží. Do českých kin vstoupí Spectre 5. listopadu. Filmový Bond je tu ale s námi už od roku 1962. Styl agenta 007 tehdy poprvé definoval charismatický Sean Connery a agentem byl celkem šestkrát. Jednou se stal neohroženým Bondem i George Lazenby. Roger Moore si stejně jako Connery zahrál v šesti bondovkách. Po něm převzal štafetu ve dvou filmech Timothy Dalton. Následoval Pierce Brosnan, který si Bonda zkusil celkem čtyřikrát. A čtyři zářezy na pažbě má i současný představitel 007 Daniel Craig.

Ale vraťme se v našem seriálu k prvnímu a asi nejoslavovanějšímu představiteli Bonda vůbec. Je jím právě Sean Connery. Byl prvním hercem, který postavu romanopisce Iana Flemminga zhmotnil a dal jí potřebnou sebejistotu a charisma. Když poprvé jednal s producentem Albertem R. Broccolim o budoucí bondovské roli, Broccoli se na něj díval z okna, když odcházel z kanceláře. Pohyboval se prý jak nějaká velká kočka v džungli. Broccoli spolu se spolupracovníky vytušili, že i řeč Conneryho těla napovídá, že pro roli bude dokonalý. A nespletli se. Filmy s Connerym vydělali na tehdejší dobu nevídaných 600 milionů dolarů.

Dr. No (1962)

Dr. No (1962)

První filmovou bondovkou vůbec byl film Dr. No (1962). Ten měl premiéru v říjnu 1962 v Anglii, kde byl hitem. Stejně tak v USA. Tam se dostal do distribuce o půl roku později. Dr. No byl ve své době mimořádně svěžím dílem, který na plátno uvedl moderního, do té doby nevídaného, hrdinu. Následovaly Srdečné pozdravy z Ruska (1963), které definitivně z postavy Jamese Bonda udělaly filmového hrdinu, se kterým je nutné v budoucnu rozhodně počítat. Bondovské hračičky, Connery, sex a studená válka – to vše tvořilo koktejl, který s chutí vypily miliony spokojených diváků. Tehdy se také poprvé na plátně objevila zločinecká organizace Spectre.

Srdečné pozdravy z Ruska (1963)

Srdečné pozdravy z Ruska (1963)

Následoval fenomenální Goldfinger (1964), který patří v bondovské filmografii k nejoblíbenějším. Bohužel se jeho fenomenálního úspěchu už nedožil autor předlohy Ian Flemming, který zemřel 12. dubna 1964, necelý měsíc před premiérou. O rok později se na plátna dostal Thunderball (1965) a čtvrtá bondovka v řadě prodala víc lístků, než kterákoli před ní.

Bond-katalog_Totalfilm-800x70

Goldfinger započal zvyk doprovodit každou novou bondovku titulní písní. Producenty k tomu přemluvil dvorní bondovský skladatel John Barry. Song Goldfinger nazpívala zpěvačka Shirley Bassey a píseň se ihned stala celosvětovým hitem (8. místo v USA a 21. v britském žebříčku). Úspěch písně dokonce vytáhl soundtrack z filmu na první místo v žebříčku alb, kde vystřídalo Beatles.


V roce 1967 se na plátna kin dostal snímek Žiješ jenom dvakrát. A bylo to poprvé, kdy se scénáristé výrazně odklonili od Flemingovy původní předlohy. Zápletka je výrazně pozměněna a film těží hlavně z obrovského globálního úspěchu agenta 007. Krátce po filmu oznámil Sean Connery, že s rolí Jamese Bonda končí a producenti začali hledat nového představitele. Stal se jím George Lazenby. A i když film Ve službách Jejího veličenstva (1969) vůbec nepatří ke špatným bondovským adaptacím, producenti se rozhodli, že dál riskovat nebudou. Někteří diváci se totiž s odchodem Seana Conneryho nemohli smířit.

Ve službách Jejího veličenstva 1969

Ve službách Jejího veličenstva (1969)

A tak si dva roky na to Sean Connery Bonda opět zopakoval. Svou kariéru nezničitelného agenta uzavřel filmem Diamanty jsou věčné (1971). Přesvědčil ho producent Broccoli rekordním honorářem a příslibem deseti procent z tržeb. Dva roky na to se po boku krásných žen začal v rychlých autech prohánět Roger Moore.

V pondělí | Roger Moore

připravila: redakce
zdroj: 007. com, Wikipedia, IMDB.com
SPECTRE ©2015 Danjaq, MGM, CPII.  SPECTRE, 007 Gun Logo and related James Bond Trademarks, TM Danjaq.  All Rights Reserved.

SPECTRE_totalfilm_800x400_CZ

  1. […] Čtěte také | Seriál 007 | Roli Bonda definoval Sean Connery […]

Comments are closed.