Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Králové hor – intenzivní zážitek z přírody

Lucas (Manuel Camacho) žije se svým tátou (Tobias Moretti) v horách. Jejich vztah není po smrti Lucasovy matky nejlepší. Aby chlapec utekl napjaté atmosféře doma, utíká do přírody, kde jednoho dne najde malé orlí mládě vypadlé z hnízda. Ujme se ho a začne se o něj starat. Pomáhá mu v tom místní hajný (Jean Reno). Mezi orlem a chlapcem vzniká velmi silné pouto. Jednoho dne ale bude nutné dravce vypustit zpátky do přírody…

Králové hor (foto: Bioscop)

Králové hor (foto: Bioscop)

Vidět v kinech kvalitní rodinný film je opravdu zázrak. To, že vše ve filmu Králové hor dobře funguje přitom opravdu malý zázrak je. Film neobsahuje téměř žádné triky. Točil se celkem 8 let a záběry zvířat a jejich výkonů jsou autentické. Většina z dramatických záběrů orlích lovů jsou opravdu úchvatnými zážitky, které mnohdy nejsou k vidění ani v televizních dokumentech. Tyto momenty jsou do filmu zasazeny citlivě, nijak z něj netrčí a mají vždy spojitost s uplynulým nebo návazným dějem.

Vzhledem k reakcím některých dospělých kolegů na tyto scény si ale nejsem úplně jist, zda je film vhodný pro menší děti (do 6 let). Ty by mohly ze zmiňovaných scén mít místo obohacujícího zážitku trauma. Ale asi záleží na rodičích, jak dětem dané scény útoků predátora na lišku či kamzíky vysvětlí a zda je na to dopředu připraví.

Přestože je evidentní, že následná forma Králů hor vznikla dle léta sbíraného materiálu, vše funguje velmi dobře. Příběh má dramatický oblouk, nabízí i velmi dojemné okamžiky a především uchvacuje nádherou zobrazované přírody velehor. Skvělá je i hudba a především zvukový mix, který vám v kvalitně ozvučeném sále skutečně zajistí iluzi vaší přítomnosti v opuštěných horách a lesích.

  • 90%
    Režie - 90%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 90%
    Kamera - 90%
  • 80%
    Hudba a zvuk - 80%
80%

Králové hor (Rakousko, 2015)

Mravenčí a několikaletá práce týmu režiséra Gerarda Olivarese dala vzniknout nezapomenutelnému snímku. Nadchne děti i rodiče. I když je samotný příběh velmi přímočarý, film potěší vizuální nádherou, jednoduchým a přímým poselstvím a skvěle zvládnutou technickou a řemeslnou stránkou.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bioscop © 2015

Králové hor
Brothers of the Wind
Drama
Rakousko, 2015, 97 min
Premiéra: 24. 12. 2015 Bioscop

Režie: Gerardo Olivares, Otmar Penker
Scénář: Joanne Reay
Kamera: Otmar Penker, Óscar Durán
Hrají: Jean Reno, Manuel Camacho, Tobias Moretti, Eva Kuen

Králové hor

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast