Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Star Wars: Síla se probouzí šlape jako švýcarské hodinky

Jak začít? Vlastně jednoduše. Když se v říjnu 2012 filmový svět dozvěděl, že Disney koupil Lucasfilm s právy na pokračování Star Wars, nastalo všeobecné zděšení. Mnozí možná čekali implementaci Zvonilky do řad Povstalců. Nestalo se. Vše dopadlo nad očekávání skvěle.

Star Wars Síla se probouzí (foto: Falcon)

Star Wars Síla se probouzí (foto: Falcon)

VII. Epizoda hvězdné ságy pod taktovkou J. J. Abramse patří jednoznačně k nejlepším dosavadním dílům. Abrams mne strhl hned v prvních minutách a po celých 136 minut mi nedovolil vydechnout. Čekal jsem mnohem delší úvodní intro. Nakonec se vlastně nedostavilo vůbec – nebylo potřeba. Akcí nabité scény mají perfektní střih. Stejně jako celý film. Abrams velmi umně hlídá vyvažování scén a zásadních momentů. Daří se mu překvapovat.



[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Epické scény a bombastická hudba[/pullquote]Už u Star Treku Abrams dokázal, že si umí poradit s očekáváním fanoušků. Nepodbízí se jim, přesto je na výsledku vidět, že Hvězdné války miluje. Akční scény jsou opravdu epické, mají skvělou kameru a bombastická hudba Johna Williamse zní nejen funkčně, ale v tomto případě téměř božsky. Návrat ke starým hudebním motivům je doslova dechberoucí.

Star Wars: Síla se probouzí (foto: Falcon)

Star Wars: Síla se probouzí (foto: Falcon)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Efekty skvělé, bez zbytečné exhibice[/pullquote]Nutno říct, že George Lucas prvními Star Wars filmy definoval zvláštní efekty. Abrams se v tomto ohledu nesnaží vůbec exhibovat. Síla se probouzí má pochopitelně perfektní vizuál, ale skvěle maskuje CGI. Počítačové efekty nejsou v žádném případě ani trochu rušivé. To je skvělá zpráva. Novinářskou projekci jsem absolvoval v IMAX®, ve 3D. Obraz byl příjemně čistý, tmavé scény byly v naprostém pořádku, známé temné šero u konvertovaných snímků se téměř neobjevovalo.

Star Wars: Síla se probouzí (foto: Falcon)

Star Wars: Síla se probouzí (foto: Falcon)

Nedokážu příliš posoudit, jak moc se podařil skript. Mytologii Star Wars mají skalní fanoušci v malíku a každá sebemenší chybička by byla v tomto případě fatální. Nic zásadního se ale na internetu po světové premiéře neobjevilo, takže v tomto smyslu by mělo být vše v pořádku.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Nové postavy nezklamaly[/pullquote]Samozřejmě všichni víte o návratu Hana Sola (Harrison Ford), princezny Leiy (Carrie Fischer) i Luka Skywalkera (Mark Hamill). Všichni ale čekáte na nováčky. Scénář nabízí dobrou profilaci nových postav, podařilo se vytvořit sympatické charaktery. S každým z nich se divák může ztotožnit. Stěžejní postavou je Rey (Daisy Ridley). Tolik diskutovaný černošský stormtrooper (John Boyaga) nezklamal ani náhodou. Pilot Poe v podání Oscara Isaaca velkou trojku nováčků uzavírá. Zásadní postavou je Poeův droid BB-8, který v sobě nese velmi cennou informaci. Díky tomu se roztomilý stroj dostává do velkého nebezpečí. Víc nemohu a vlastně ani nechci prozradit.

Star Wars: Síla se probouzí (foto: Falcon)

Star Wars: Síla se probouzí (foto: Falcon)

  • 100%
    Režie - 100%
  • 100%
    Vizuál, kamera, triky - 100%
  • 100%
    Herci - 100%
  • 100%
    Hudba - 100%
100%

Star Wars: Síla se probouzí (2015)

Star Wars: Síla se probouzí je perfektní syntézou starého a nového. Abramsovi film šlape jako švýcarské hodinky. Sedmý díl nabízí epickou podívanou plnou intimních momentů a radostných chvil pro všechny fanoušky. Troufám si tvrdit, že všichni ti, kteří vyrůstali s epizodami IV., V. a VI. budou z navazujícího dílu nadšeni.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon/Disney/Lucasfilm © 2015
™ and © Lucasfilm Ltd. All rights reserved

Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars: Episode VII – The Force Awakens
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční / Fantasy
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2015, 136 min
Premiéra: 17. 12. 2015 (Falcon)

Režie: J.J. Abrams
Scénář: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams, Michael Arndt
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: John Williams
Hrají: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Adam Driver, Simon Pegg, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Max von Sydow, Peter Mayhew, Kenny Baker, Daisy Ridley, Gwendoline Christie, Lupita Nyong’o, Iko Uwais, Yayan Ruhian, Cecep Arif Rahman, Billie Lourd, Greg Grunberg, Warwick Davis

Star-Wars-poster-CZ

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast