Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm spustil Aniont – animáky online a bez poplatků

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm Třeboň spustil během svého posledního ročníku internetovou videotéku Aniont (ANimation Online Theater), která přináší možnost sledovat kvalitní krátkometrážní animaci, a to bez jakýchkoliv reklam či poplatků. Projekt byl podpořen Státním fondem kinematografie a neustále se rozvíjí.

Aniont je internetový portál nabízející vybranou studentskou a autorskou animovanou krátkometrážní tvorbu, včetně videoklipů nebo hraničních forem animace. Důležitým prvkem tohoto internetového portálu, který najdete na stránkách www.aniont.com, je kurátorský dohled zkušených dramaturgů. Ti filmy aktivně vyhledávají a oslovují, případně posuzují kvalitu těch, které se přihlásí samy.

Aniont

Na stránkách fungují vyhledávací filtry – uživatel může snímky vyhledat podle kategorie, země nebo jména režiséra. Dále si může vyfiltrovat nejsledovanější, nejlépe hodnocené a novinky. Web je dobře reflektován odbornou veřejností jako přínos pro animovanou tvorbu a jako vhodný prostředek pro distribuci krátkometrážních filmů, které nemají nikde jinde uplatnění. „Aniont je skvělý nápad jak prezentovat filmy, jsem ráda, že mezi domácími má i zahraniční příspěvky. Přeji Aniontu hodně dalších dobrých filmů a těším se na ně,“ uvedla Michaela Pavlátová, přední česká režisérka animovaných filmů a vedoucí katedry animace FAMU. Kromě špiček české a slovenské animace, jako jsou například Noro Držiak, Jaromír Plachý či Katarína Kerekesová, najde divák na Aniontu i hvězdy animace světové, kteří bodují na zahraničních festivalech. Mezi ně patří třeba maďarský autor Tomek Ducki či lotyšský režisér Edmunds Jansons. Od června 2015, kdy byl Aniont spuštěn, zaznamenal téměř 6 000 návštěv, z toho 35% pocházelo z České republiky.

Food

Food

Občanské sdružení pro podporu animovaného filmu (OSPAF), které Aniont provozuje, dlouhodobě usiluje o širší popularizaci animace u veřejnosti. Hlavním projektem OSPAFu je Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm. Sdružení si stejně jako celá animátorská komunita uvědomuje zoufalou absenci distribuce krátkometrážní animované tvorby a Aniont vnímá jako cestu, kterou lze tuto situaci napravit.

www.anifilm.cz
www.facebook.com/Anifilm
www.aniont.com

zdroj: G. Zajícová, Anifilm

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast