Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmové premiéry od 28. ledna

Katastrofický snímek podle skutečné události Do posledního dechu startuje přehled dnešních premiér. Vrací se i Alvin a Chipmunkové s podtitulem Čiperná jízda. Dánské drama Druhá šance nabízí drama dvou detektivů. Ze známého zpracování erotické trilogie si dělá legraci americká komedie Padesát odstínů černé a nakonec je tu komedie Poldův švagr s Ice Cubem a Kevinem Hartem. A nezapomeneme na další vyčištěný film z Národního filmového archivu. V rámci projektu Zpět v kinech se vrací na plátna skvělý film Františka Vláčila Adelheid.

Do posledního dechu (USA, 2016)

Do posledniho dechu-plakat CZ
Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor’easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu.

Do posledního dechuicon_csfd
The Finest Hours
Drama / Thriller
USA, 2016

Režie: Craig Gillespie
Předloha: Casey Sherman (kniha), Michael J. Tougias (kniha)
Scénář: Eric Johnson, Paul Tamasy, Scott Silver
Kamera: Javier Aguirresarobe
Hudba: Carter Burwell
Hrají: Chris Pine, Ben Foster, Casey Affleck, Josh Stewart, Eric Bana, Rachel Brosnahan, Michael Raymond-James, Holliday Grainger, Graham McTavish, Kyle Gallner, Abraham Benrubi, Beau Knapp, John Magaro, Keiynan Lonsdale, John Ortiz

Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda (USA, 2015)

Alvin-a-chipmunove-plakat

Čiperné veverky Alvin, Simon a Theodore jsou zpět! A jsou jako vždy nabití energií, písničkami a především naprosto šílenými nápady. Jejich nový, už čtvrtý příběh začíná tradičně: velkým nedorozuměním. Alvin, Simon a Theodore totiž dostanou podezření, že Dave, jejich velký člověčí kamarád a ochránce, chce požádat svou přítelkyni o ruku. A oni touto svatbou získají jednoho naprosto příšerného, nesnesitelného, vyženěného bratra Milese a navíc je Dave možná nakonec i úplně opustí. Toto žádání o ruku se má odehrát za tři dny až v Miami, a tak mají naši chlupatí hrdinové hodně málo času a před sebou o to více kilometrů, aby zabránili této naprosto příšerné katastrofě. I když se Chipmunkové vždy snaží udělat správnou věc, nakonec ji udělají tím nejhorším představitelným způsobem. Ostatně hned od začátku jejich výpravy mají v patách hodně naštvaného palubního detektiva z letadla, protože chtěli udělat dobrý skutek. Což znamená, že osvobodili všechny přepravované domácí mazlíčky a pustili je ze zavazadlového prostoru mezi cestující. Za letu. Jak jinak. A tak se i teď můžete těšit na naprosto šílenou jízdu nacpanou přehršlí vtipů a hromadou té pravé chlupaté „chipmunčí“ muziky.

Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízdaicon_csfd
Alvin and the Chipmunks: The Road Chip
Komedie / Rodinný / Hudební / Animovaný
USA, 2015, 92 min

Režie: Walt Becker
Scénář: Randi Mayem Singer, Adam Sztykiel
Hudba: Mark Mothersbaugh
Hrají: Jason Lee, Justin Long, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney, Kaley Cuoco, Kimberly Williams-Paisley, Bella Thorne, Anna Faris, Christina Applegate, Joshua Mikel, Mark Jeffrey Miller, Tony Hale, Josh Green

Druhá šance (Dánsko, 2014)

Druha-sance-poster

Detektivové Andreas a Simon žijí zcela rozdílné životy. Andreas je spořádaný manžel, zatímco čerstvě rozvedenému Simonovi se všechno hroutí pod rukama. Situace se náhle změní poté, co jsou přivolání k brutální hádce mezi párem narkomanů. Když Andreas objeví jejich zanedbaného syna, rozhodne se porušit zákony, které má hájit, a kojence unese. Nyní je řada na Simonovi, aby znovu nastolil rovnováhu mezi dobrem a zlem.

Druhá šanceicon_csfd
En chance til
Drama / Thriller
Dánsko, 2014, 102 min

Režie: Susanne Bier
Scénář: Anders Thomas Jensen
Kamera: Michael Snyman
Hudba: Johan Söderqvist

Padesát odstínů černé (USA, 2016)

Padesat-odstinu-cerne-poster-cz

Držte si kalhotky i bránice, do kin přichází dráždivá a na padesát způsobů šťavnatá parodie „Padesát odstínů černé“. Stejně jako šedé bestsellery přináší některá šokující odhalení a hned tím prvním je, že erotický hit a drzá poťouchlá komedie jdou nehorázně dobře dohromady! Emotivně vypjatá a děsně vážná romance si pořádný výprask hrubozrnou a přímou legrací prostě zaslouží. Cílem proto tentokrát nebudou erotogenní zóny a odvážné představy, ale především centra smíchu. Co kdyby byl Christian spíše Black než Grey, prachy získal dost pochybným způsobem a v posteli by byl úplně marný?

Padesát odstínů černéicon_csfd
Fifty Shades of Black
Komedie
USA, 2016, 88 min

Režie: Michael Tiddes
Scénář: Rick Alvarez, Marlon Wayans
Kamera: David Ortkiese
Hudba: Jim Dooley
Hrají: Jane Seymour, Marlon Wayans, Mike Epps, Kali Hawk, Fred Willard, Affion Crockett, Tina Grimm

Poldův švagr (USA, 2016)

Polduv-svagr-poster-CZ

Ben Barber (Kevin Hart) má čerstvý diplom z policejní akademie a vyhlídku na šťastný život po boku krásné Angely. Její brácha James Payton (Ice Cube) z toho není ani trochu nadšený, ale když už se mu nepodařilo sestře svatbu rozmluvit, rozhodne se z Bena udělat pořádného chlapa. Respektive se o to aspoň pokusit. Jako elitního detektiva atlantské policie Jamese nadřízení vyšlou do Miami, aby přímo u zdroje zatípnul dopravu drog do země. Jeho cílem je údajný narkobaron Antonio Pope (Benjamin Bratt). Právě tuhle akci zvolí James jako školu života pro svého budoucího švagra. Kdyby jen tušil, co všechno bude muset kvůli tomuhle rozhodnutí skousnout, určitě by si to rozmyslel. Nejenže musí řešit nepřetržitou sérii většinou strašlivých průšvihů, ale navíc má co dělat, aby jeho sestra neovdověla dřív, než se vůbec stačí provdat.

Poldův švagricon_csfd
Ride Along 2
Akční / Komedie
USA, 2016, 101 min

Režie: Tim Story
Scénář: Phil Hay, Matt Manfredi
Kamera: Mitchell Amundsen
Hudba: Christopher Lennertz
Hrají: Olivia Munn, Kevin Hart, Ice Cube, Ken Jeong, Tika Sumpter, Benjamin Bratt, Glen Powell, Sherri Shepherd, Carlos Gómez, Rey Hernandez, Hunter Denoyelles, Robert Pralgo, Arturo del Puerto, Rick Ross, Libby Blanton, Tom Stedham, Boualem Hassaine, Mary Farah, T.I., Shaker Sangam

Adelheid (Československo, 1969)

Adelheid-cz-poster-2016

Pátý celovečerní film režiséra Františka Vláčila – počítáme-li rozlehlou vančurovskou poému MARKETA LAZAROVÁ „jen za jeden“ – je jeho čtvrtou výpravou do historie. Na rozdíl od předchozích tří, ĎÁBLOVY PASTI, MARKETY a ÚDOLÍ VČEL, jde tentokrát o historii nedávnou, jejíž pamětníci budou tvořit většinu publika. ADELHEID se odehrává po konci druhé světové války v pohraničí, na severní Moravě. V čase oné neklidné hranice, kdy tu ještě žije neodsunuté německé obyvatelstvo, kdy mezi ním vedle zdeptaných a usmýkaných válkou a porážkou jsou i nepoučitelní, snažící se mstít a zabíjet. A kdy sem z vnitrozemí začínají proudit ti, kdo odsud museli kdysi utéci, a s nimi i nový osadníci, kdy s poctivými sem táhne i dav rabovatelů. Tuhle spletitou, dramatickou podobu místa a času navozuje Körnerův a Vláčilův film v dynamické vstupní scéně příjezdu bývalého důstojníka západní armády Viktora Chotovického, který má převzít správu majetku největšího nácka v kraji Heidemanna. A tento začátek je také až do samotného závěru jediným místem filmu, kde se šířeji rozevře kulisa doby. Neznamená to, že by však ve filmu chyběla. Podmiňju totiž celý příběh Viktora a Heidemannovy dcery Adelheid, sloužící mu na zámečku, jenž za války patřil jejímu otci. Vstupuje sem nejen jako minulost, kterou je každý člověk svázán, ale i jako přítomnost – v návštěvách strážmistra a jeho pomocníčka na zámečku, který je trvalým místem děje, a v závěrečném vystoupení bratra Adelheid, údajně padlého na východní frontě. Vstupuje sem, do místa jakoby odloušeného od okolního světa, navzdory iluzi, kterou si Viktor snaží vytvořit. Je to zvláštní hrdina: nevedla ho sem ani vášeň mstitele, ani touha po zbohatnutí, ani budovatelský elán. Přichází unaven válkou, nemocný osamělý. Člověk, který toužil po domově, nenašel ho a teď hledá aspoň klid a zdání domova. Upne se k Adelheid, upne se k ní tím více, čím víc poznává její lidskou tragédii. Nevidí v ní „Němku“, ale člověka, a i když mezi ní a jím stojí přehrada řeči, hledá u ní porozumění, cit, věří v to, že může překonat minulost, hledá lidský kontakt. Složitý vývoj vztahu těchto dvou, plný napětí, chvilek porozumění, i nového odcizování, je jádrem filmu, vylíčeným s jemným citem pro všechno „nedefinovatelné“, co v takové situaci mezi lidmi existuje a vzniká. Každý z nich vlkádá do tohoto vztahu své zázemí, a právě o něj se nakones Viktorova iluze konečně nalezeného domova a citového pouta rozbíjí. Není to hra, ale opravdový zápas těchto dvou se vším, co je v nich a kolem nich. Není to romantický příběh „velké lásky“, spíš smutná a z hlediska z hrdiny nakonec i trochu trapná historie, protože se pokoušel vytvořit cosi, čím se chtěl vzepřít času a včerejšku, najít novou jistotu tam, kde byla už předtím zviklána a odsouzena ke zmaru. Vláčil s velkým citem pro vnitřní atmosféru příběhu rozehrává vztah obou hlavních hrdinů, odhaluje jejich tajemství, vrší postupně všechno to, co nakonec vytvoří vnitřní svět jeho filmu.

Adelheidicon_csfd
Drama / Psychologický / Válečný
Československo, 1969, 99 min

Režie: František Vláčil
Předloha: Vladimír Körner (kniha)
Scénář: Vladimír Körner, František Vláčil
Kamera: František Uldrich
Hudba: Zdeněk Liška
Hrají: Petr Čepek, Emma Černá, Jan Vostrčil, Jana Krupičková, Pavel Landovský, Lubomír Tlalka, Miloš Willig, Karel Hábl, Zdeněk Mátl, Alžběta Frejková, Josef Němeček, Karel Bělohradský, Vlasta Petříková, Bohumil Vávra, Josef Somr

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast