Anifilm vybral filmy do letošních soutěží

Koncem ledna zasedla výběrová komise mezinárodního festivalu Anifilm, aby z bezmála třinácti set filmů vybrala adepty do všech šesti soutěžních kategorií. Komise strávila sledováním nejrůznějších snímků desítky hodin a z celkového počtu prošlo sítem nakonec 128 filmů (tedy 10% extrakt toho nejzajímavějšího). Diváci tak v Třeboni uvidí filmy světově proslulých autorů, jako jsou například Charlie Kaufman, Adam Elliot, Theodor Ushev či Igor Kovalyov, a soutěž videoklipů obohatí vizuální zpracování hudebních počinů Keitha Richardse, Davida Gilmoura či kapely The Prodigy. Premiéru ale budou mít i filmy nadějných tvůrců, kteří teprve čekají na své objevení. Celkem 15 zástupců má v soutěži Česká republika. Letošní svátek animovaného filmu potrvá od 3. do 8. května.

ANIFILM_vizual_sirka

„Letošní výběrová komise byla poučnou zkušeností, která nám rozšířila obzory. Kupodivu svět animace úplně neovládá 3D technologie, i když ta také byla poměrně dost zastoupená, ale tvůrci a zvláště studenti se často vrací k ručním technikám. Nebo někteří volí i atypické techniky, jako je animace světla. Co se týče témat, mnoho autorů se snaží o aktuálnost a vyjadřují se třeba k otázce uprchlické krize,“ uvedla členka výběrové komise, výtvarnice a režisérka Kristina Dufková.

Anomalisa (foto: Anifilm)

Anomalisa (foto: Anifilm)

V soutěžním výběru celovečerních filmů letošního Anifilmu nemůže chybět výlet Charlieho Kaufmana do světa animace Anomalisa, který spolurežíroval s Dukem Johnsonem a je autorem scénáře. Cena může ale připadnout i španělskému překvapení Psiconautas, the forgotten children od Pedro Riveri a Alberto Vázqueze, odehrávající se v bizarním světě po ekologické katastrofě. Kategorii ovšem ovládla především tradiční velmoc animovaného filmu. Celkem šest z deseti vybraných snímků vzniklo ve francouzské produkci či koprodukci. Je mezi nimi snímek April and the Extraordinary World, inspirovaný světem slavného komiksového autora Jacquese Tardiho.

Long Way North (foto: Anifilm)

Long Way North (foto: Anifilm)

Na historické utopii, která ukazuje, jak by vypadal svět ustrnutý ve století páry, se Tardi podílel jako výtvarník. Tuzemskou premiéru si vedle Tardiho „retro-scifi“ odbudou v Třeboni také Phantom Boy či Long Way North, tedy filmy, jež představují typický, výtvarně vytříbený styl francouzské kreslené animace. O přízeň poroty bude dále usilovat Anca Damian s kolážovitým dokudramatem Kouzelný vrch (The Magic Mountain) o neuvěřitelném osudu Poláka Adama J. Winklera, který bojoval v Afghánistánu na straně mudžahedínů proti sovětskému Rusku.

Pérák - Stín nad Prahou

Pérák – Stín nad Prahou

Režisérka si za něj odnesla mimo jiné zvláštní uznání poroty karlovarského festivalu. Na pozadí první světové války rozvíjí své originální příběhy hned dva snímky. V Cafardovi, který je inspirovaný skutečnými událostmi, se do bojů zapojuje belgický šampion v zápasení. Ve filmu Adama se na frontu dostane malý africký chlapec, pátrající po svém bratrovi. Pověstné “želízko v ohni” má česká animace díky Janu Bubeníčkovi, který tématem smrti humorně a s nadsázkou propojil tři samostatné povídky ve filmu Smrtelné historky. Japonské anime je v soutěži zastoupeno filmem Mamoru Hosody Kluk ve světě příšer (The Boy And The Beast).

V krátkometrážní soutěži se utká celkem 34 snímků. Nebudou chybět ani klasikové světové animace. Představeny budou i hraniční formy animace a další program, který se bude postupně upřesňovat.

zdroj: P. Slavík
foto: Anifilm