Daniela Kolářová: Když jsem četla scénář Polednice, měla jsem strach

Jedna z nejobsazovanějších domácích hereček Aňa Geislerová a česká herecká ikona Daniela Kolářová se setkávají v hlavních rolích původního českého hororu Polednice. Film pocházející z dílny autorsko-producentského dua Matěj Chlupáček – Michal Samir a debutujícího režiséra Jiřího Sádka vstupuje do kin 3. března.

Jaký je vztah dvou hlavních hrdinek k hororu? „Jako divačka jsem viděla neskutečné množství hororů, protože jsem dlouho žila s hudebníkem Romanem Holým, což je sběratel hororů a znalec celého žánru. Takže já jsem neměla možnost je nevidět. Ale zase musím říct, že od doby, co spolu nežijeme, jsem žádný horor neviděla (smích). Mě to vyčerpává! Já se pak bojím, strašně to prožívám a jsem z toho fyzicky unavená. Musím říct, že i při projekci Polednice jsem se někdy fakt držela sedačky,“ říká Aňa Geislerová ztvárňující postavu Elišky, která se s malou dcerkou po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Tu ve filmu hraje Daniela Kolářová. Jak je na tom ona s horory? „Nadšená vyznavačka nejsem. Ale když je dobrý horor, ráda se bojím. Mám ráda Hitchcockovy filmy, více i méně hororové, hlavně dobře filmařsky udělané, a jedním dechem dodává, že u čtení jedné z prvních verzí scénáře Polednice měla strach, a i to ji zaujalo.

Polednice - Daniela Kolářová

Polednice – Daniela Kolářová

V centru příběhu odehrávajícího se v uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, je mladá žena donucená bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky. Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí.  Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství?

Ve filmu vedle Anny Geislerové a Daniely Kolářové vytvořili další role Karolína Lipowská, Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Zděněk Mucha, Halka Třešňáková nebo Tomáš Bambušek.

zdroj: U. Donátová, Z. Janáková
foto/video: Falcon © 2016