Ráda bych hrála ve filmech jako Aňa, říká dětská herečka z Polednice

Již 3. března vstupuje do kin film Polednice a jak se zdá, film má nakročeno k tomu, aby zrodil novou dětskou hereckou hvězdu. Vedle Anny Geislerové v roli Elišky se ve filmu objeví debutující Karolína Lipowská, která hraje její dcerku Anetku. Desetiletou Karolínu Lipowskou objevila castingová režisérka Maja Hamplová při hledání dětské tváře pro reklamu.

Karolína Lipowská na natáčení Polednice

Karolína Lipowská na natáčení Polednice

Karolínu si tehdy klient nevybral, ale producent Matěj Chlupáček a scenárista Michal Samir ano. „Nicméně, nechtěli jsme podléhat euforii, kterou v nás vzbuzovala, a tak Maja udělala velký casting, jehož se zúčastnilo 300 dětí, deset holčiček prošlo do závěrečných kamerových zkoušek s Aňou a Karolína stejně všechny přehrála a přesvědčila nejen nás, castingovou režisérku, ale i další lidi o správnosti naší volby,“ dodává Matěj Chlupáček.

Jaké je to točit v deseti letech horor? Pro Karolínu šlo o první natáčení, jak si ho užívala? „Líbila se mi ta atmosféra, líbilo se mi, jak se o nás starali, ale to vedro bylo vyčerpávající,“ říká dospěle. Díky průpravě v moderní gymnastice jí nedělalo potíže ani běhání po poli v horku a bavila ji i spolupráce s filmovou maminkou.  „Ráda bych hrála ve filmech jako Aňa,“ říká o své budoucnosti malá herečka, která v současné době natáčí televizní seriál Opilý kuře.

Polednice (foto: Falcon)

Polednice (foto: Falcon)

A co o malé herečce říká její filmová maminka Anna Geislerová? Vůbec jsem neměla pocit, že točím s dítětem. Karolína je úžasná, protože byla rovnocenná partnerka. Ona je na svůj věk hodně vyzrálá, vůbec neměla nějaké dětské manýry nebo propady, navíc je strašně hezkým způsobem ambiciózní a soutěživá. Takový typ člověka, který se naštve, že mu něco nejde, ale nepráskne s tím a furt to chce zkoušet dál. Navíc sportuje, dělá gymnastiku, takže je zvyklá hrozně zabrat. Mě hrozně bavila.“

Přestože titul filmu Polednice odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. V centru příběhu odehrávajícího se v uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, je mladá žena donucená bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky. Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí.  Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství?

Ve filmu vedle Anny Geislerové, Karolíny Lipowské a Daniely Kolářové vytvořili další role Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Zděněk Mucha, Halka Třešňáková nebo Tomáš Bambušek.

zdroj: Z. Janáková
-red-