Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Brooklyn je fajn, ale Oscara si nezaslouží

Tři oscarové nominace by mohly napovídat, že je Brooklyn výjimečný film. Není to tak úplně pravda. A nominace na nejlepší film i scénář jsou mírně řečeno velmi sporné. Jediný kdo si nominaci zaslouží je hlavní hrdinka Eilis ztvárněná herečkou Saoirse Ronan.

Brooklyn (foto: CinemArt)

Brooklyn (foto: CinemArt)

Brooklyn je příběhem dívky, která odjíždí za lepším životem za moře, kde se zamiluje do charismatického mladého Itala Tonyho (Emory Cohen). Po tragické události se vrací na návštěvu zpět do Irska, kde potká dobrou partii Jima (Domhnall Gleeson). Situace se zamotá, Eilis neví, jak si poradit se zámořskou láskou a ocitá se v kleštích…

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Druhá část filmu je problém[/pullquote]První část filmu (scénáře) není vůbec špatná. Ať už jde o atmosféru, odjezd za oceán a namlouvání s Tonym. Problém nastane po oné tragické události a přesunu zpět do Irska. Zápletka, která se začne odvíjet nepůsobí příliš důvěryhodně. Zřejmě proto, že jednoduše není dobře napsaná . Vše se děje překotně bez většího smyslu. Navíc je to možná romantické, ale rozhodně to postrádá dynamiku a určitou plačtivou romantiku, která by u tohoto typu filmu neměla chybět.

Brooklyn (foto: CinemArt)

Brooklyn (foto: CinemArt)

Za zlé mám tvůrcům především to, že hrdinka se v poslední třetině chová značně podezřele až debilně. Předtím ale po celou dobu působila velmi dospěle a uvědoměle. Problém samozřejmě může být i v obsazení jejího místního nápadníka. Kdyby to byl nějaký neodolatelný svůdník, fungovalo by to celé asi trochu lépe. Domhnall Gleeson je sice skvělý herec, kterého mám osobně velmi rád, ale Brad Pitt to skutečně není.

Brooklyn (foto: CinemArt)

Brooklyn (foto: CinemArt)

  • 60%
    Režie - 60%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 75%
    Herci - 75%
  • 70%
    Kamera - 70%
  • 75%
    Výprava, Kostýmy - 75%
60%

Brooklyn (USA, 2015)

Problematický scénář a částečně i casting. To jsou hlavní problémy filmu, který je ale jinak vcelku příjemný, má atmosféru i jisté sdělení. Mohl být ale podstatně lepší. Oscarové nominaci na Nejlepší film skutečně nerozumím ani trochu.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2016

Brooklyn
Drama / Romantický
Jazyk originálu: angličtina
Velká Británie / Irsko / Kanada, 2015, 111 min
Premiéra: 25. 2. 2016 CinemArt

Režie: John Crowley
Předloha: Colm Toibin (kniha)
Scénář: Nick Hornby
Kamera: Yves Bélanger
Hudba: Michael Brook
Hrají: Saoirse Ronan, Julie Walters, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent, Jenn Murray, Emily Bett Rickards, Michael Zegen, Paulino Nunes, Nora-Jane Noone, Eva Birthistle, Fiona Glascott, Alain Goulem, Jessica Paré, Eileen O’Higgins, Denis Conway

Brooklyn_poster_CZ_web

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast