Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

NFA spouští portál Filmový přehled o českém filmu

Národní filmový archiv v letech 1939–2013 vydával časopis Filmový přehled, který sloužil mimo jiné jako orientace v dobové filmové distribuci. Od 29. února je veřejnosti k dispozici nová webová platforma, která pod názvem www.filmovyprehled.cz zpřístupňuje ověřené informace o českém filmu. Součástí portálu je  on-line filmový časopis Revue, který se tak stane jediným periodikem v ČR zaměřeným výhradně na českou kinematografii a audiovizi.

Homepage nového portálu NFA

Homepage nového portálu NFA

„Cílem nového filmového portálu je poskytnout veřejnosti komplexní databázi českých filmů. Nabídne úplná, ověřená, a tedy spolehlivá data o české kinematografii, čímž se bude zásadně lišit od již existujících webových portálů zaměřených na současný film,“ sděluje vedoucí portálu Filmový přehled Jan Valter. V první fázi spuštění bude portál obsahovat podrobnou databázi českých hraných filmů od roku 1898 do roku 1992 a základní informace o filmech po roce 1992. „Databáze vychází z dat, která NFA po léta zpracovával a která prošla v uplynulých dvou letech podrobnou revizí. Tyto informace budeme postupně rozšiřovat o další údaje,“ říká Valter.

Filmový přehled

Filmový přehled vycházel v letech 1939–2013

Revue Filmového přehledu je on-line magazín o české kinematografii. První texty jsou v Revui zveřejňovány už od ledna 2016. V den spuštění Filmového přehledu bude Revue podrobně informovat o nově zrestaurovaných filmech režiséra Pavla Juráčka, které NFA zároveň vrací na plátna kin. „Přinášíme nejen širší text o filmu Postava k podpírání, ale také profilový článek o celé Juráčkově tvorbě,“ upřesňuje Jan Valter. Obsah Revue bude aktualizován průběžně. Každý pracovní den bude publikovat zprávy z filmového průmyslu a jeden delší článek. Obsah bude rozdělen do šesti rubrik a texty v nich se budou pravidelně střídat.

Případ pro začínajícího kata (režie: Pavel Juráček)

Případ pro začínajícího kata (režie: Pavel Juráček)

Součástí Revue budou aktuální zprávy z filmového průmyslu o připravovaných projektech, produkci a distribuci filmů, návštěvnosti v kinech, festivalech a přehlídkách, vydávání DVD, Blu-ray disků a knih, výročích, cenách a významných akcích. Na aktuální informace naváže on-line časopis podrobnějšími články o premiérách, rozhovory s tvůrci a osobnostmi filmového průmyslu či s odborníky a filmovými mysliteli. Čtenářům nabídne analytické texty o aktuálním filmovém provozu, proměnách distribuce, financování kinematografie, restaurování či digitalizaci. „Budeme přinášet příspěvky o starších filmech. Revue bude sledovat všechny typy tvorby od hraných filmů přes dokumentární až po experimentální. Zabývat se hodláme profesionální, studentskou i amatérskou kinematografií,“ říká šéfeditor Revue Jan Křipač.

Pro čtenáře Revue je důležité, že její obsah je interaktivně propojen s databázemi na portálu Filmový přehled. „Každý text v časopise tak bude odkazovat na další zdroje informací v databázích osobností, děl, festivalů, produkčních společností a dalších institucí,“ dodává Jan Valter.

Portál Filmový přehled budou jeho autoři i po spuštění dále rozšiřovat o další zdroje informací pro industry uživatele, badatele, studenty a filmové nadšence. Pro zahraniční uživatele budou vybrané části obsahu portálu dostupné v anglickém jazyce.

zdroj: 2media, S. Andělová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast