Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm – festivalové tipy (středa 4. května)

Anifilm dnes v Třeboni své návštěvnky přivítá deštěm. To ale vůbec nevadí, protože v kinosálech počasí není vůbec důležité. Máme pro vás několik tipů z dnešního bohatého programu a podívat se můžete na Festivalové vteřiny, které mapují včerejší zahajovací den a obsahují také rozhovor s oceněným Václavem Merglem.

V 10 hodin začíná ve Světozoru promítání soutěžního snímku Až na severní pól (Long Way North). Natočil ho jako svůj režijní debut francouzský animátor Rémi Chayé. Dobrodružný, místy mrazivý snímek se odehrává v roce 1892 v Rusku.

Až na severní pól

Až na severní pól

Mladá aristokratka Saša, kterou se její rodiče snaží uvést do vyšší společnosti, se raději oddává fascinujícím objevům svého dědečka mořeplavce. Plesy Sašu nezajímají a snaha rodičů ji provdat dívku spíše děsí. Dědeček přitom před mnoha lety zmizel při expedici na Severní pól a jeho loď se nikdy nenašla. Přestože car vypsal velkou odměnu pro toho, kdo loď objeví, postupem času na dědečka všichni kromě Saši zapomněli. Dívka objeví dědečkovy plány a mapy a rozhodne se, že loď vypátrá sama.

V Divadle J. K. Tyla startuje ve 12 projekce soutěžního filmu dětské sekce Kluk ve světě příšer, který má na Anifilmu předpremiéru. Záhy se totiž vydá do široké české distribuce. Novinka zkušeného režiséra Mamora Hosudy vypráví o přátelství mezi chlapcem a zvířetem, medvědím válečníkem. Chlapec, prchající z domova před příbuznými, se omylem dostane do světa, který existuje paralelně se světem lidským. Obývají ho ale monstra a příšery a zdá se hrůzostrašný. Chlapec by v prvním okamžiku nejraději zase zmizel, jenže najít cestu zpět není vůbec jednoduché.

Ve 20.30 můžete tamtéž zajít na Kouzelný vrch, režisérky Ancy Damian. K vylíčení neobyčejného osudu polského fotografa a horolezce Adama Jaceka Winklera (1937–2002) režisérka, podobně jako ve svém předchozím titulu Crulic – cesta na onen svět (2011), zvolila formu animovaného doku-dramatu. Ve filmu pokrývá téměř půlstoletí dlouhou etapu polského emigranta, žijícího v Paříži nespoutaným životem, u něhož během 80. let minulého století dojde k zásadnímu obratu. Cítíc se jako moderní rytíř, vydává se do Afghánistánu bojovat na straně mudžahedínů proti sovětskému Rusku. Vyprávění, kombinující hereckou akci s převažujícími animovanými sekvencemi, je pojato jako dialog Winklera s jeho dcerou Aniou a upozorňuje na nepříliš známou etapu nedávné historie.

Kouzelný vrch

Kouzelný vrch

V průběhu celého dne probíhají projekce Mezinárodních soutěží krátkých filmů, studentských filmů i sekce Kde domov můj. Od 18 hodin ve Světozoru můžete nahlédnout do tvorby oceněného Václava Mergla. A od 20 hodin bude mít tamtéž svůj program jeden z porotců – Ondřej Švadlena.

Festivalové centrum

Festivalové centrum

V Roháči celý den probíhají dílny Animace a ve 13 hodin zde také začíná výběr z tvorby Václava Mergla pro děti. Večer se na Masarykově náměstí můžete ve 21 hodin podívat na populární pokračování animovaného blockbusteru Hotel Transylvánie 2.

V rámci doprovodného programu proběhne od 15.30 v Loutkovém divadle prezentace Grafiky v České televizi. Tématem prezentace bude představení širokého spektra výtvarných řešení pro grafickou výbavu pořadů na televizních stanicích ČT1, ČT2, ČT24, ČT art a ČT :D. 2D animace i 3D grafika, okolnosti hledání adekvátního výtvarného zpracování. Prezentace bude doplněna o projekce jednotlivých prací a komentářem odhalujícím pozadí jejich vzniku.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast